• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Έλον Μασκ απειλεί και η Tesla κάνει μήνυση σε κομητεία της Καλιφόρνια

Ο Έλον Μασκ απειλεί και η Tesla κάνει μήνυση σε κομητεία της Καλιφόρνια

Η Tesla υπέβαλε αγωγή εναντίον της κομητείας Alameda στην Καλιφόρνια, όπου εδρεύει το εργοστάσιο της, Fremont.

Το εργοστάσιο έκλεισε από τις 23 Μαρτίου, αφού η κομητεία της Alameda το διέταξε να κλείσει ως μέρος των μέτρων κοινωνικής απόστασης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Στην αγωγή, ο Tesla ισχυρίστηκε ότι το κλείσιμο αγνοεί μια προηγούμενη εντολή από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, τον Gavin Newsom, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις σε “16 κρίσιμες βιομηχανίες υποδομών”, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, να συνεχίσουν να εργάζονται. Περιγράφει την απόφαση ως αντισυνταγματική και «ανεξήγητη» και αναφέρει ότι δεν υπάρχει «λογική βάση» για το κλείσιμο της εγκατάστασης.
Η εταιρεία ελπίζει σε ένταλμα που θα καθιστούσε άκυρη την εντολή παύσης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, απείλησε ότι θα μετακινήσει την έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Τέξας ή τη Νεβάδα ως αποτέλεσμα του τερματισμού λειτουργίας.
Σε ένα θυμωμένο tweet το Σάββατο, που μετά διαγράφηκε, έγραψε: “Ειλικρινά, αυτό είναι η τελευταία σταγόνα. Η Tesla θα μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της και τα μελλοντικά της προγράμματα στο Τέξας / Νεβάδα. Εάν διατηρήσουμε ακόμη και την κατασκευαστική δραστηριότητα της Fremont, θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιμετωπιστεί η Tesla στο μέλλον. Η Tesla είναι η τελευταία αυτοκινητοβιομηχανία που έμεινε στην CA. “

Σε tweet που ακολούθησε ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι δεν αστειεύεται.

Δεν αστειεύομαι. Η γελοία και παράλογη συμπεριφορά που παραβιάζει τις συνταγματικές πολιτικές ελευθερίες, και μάλιστα από “μη εκλεγμένους” αξιωματούχους της κομητείας που δε δίνουν λόγο, πρέπει να σταματήσει”, ανέφερε ο Μασκ.

Από την πλευρά της, η κομητεία Alameda λέει, ότι έχει εμπλακεί σε αυτό που αποκαλεί «συνεργατική, καλή τη πίστη προσπάθεια, για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σχεδίου ασφάλειας που επιτρέπει την επαναλειτουργία» του εργοστασίου Fremont.

Η βουλευτής της Καλιφόρνιας, Λορένα Γκονζάλες έριξε λάδι στη φωτιά γράφοντας στο twitter “Άντε γαμ…. σου Elon Musk”, λίγες ώρες μετά την απειλή του Μασκ ότι θα φύγει για το Τέξας ή τη Νεβάδα.

Σε μια δημοσίευση στο μπλογκ του, ο Tesla έγραψε ότι είχε παραδώσει λεπτομερείς πληροφορίες σε αξιωματούχους της κομητείας για το πώς μπορεί να φέρει τους υπαλλήλους να εργαστούν με ασφάλεια, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.


Η εταιρεία ανακοίνωσε: “Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε τους ανθρώπους πίσω στη δουλειά με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο. Ωστόσο, η θέση της κομητείας δεν μας άφησε άλλη επιλογή παρά να αναλάβουμε νομική δράση για να διασφαλίσουμε ότι η Tesla και οι υπάλληλοί της θα επιστρέψουν στη δουλειά. Υποβάλαμε αγωγή στις 9 Μαΐου ζητώντας από το δικαστήριο να ακυρώσει τις διαταγές της κομητείας που εμποδίζουν την Tesla να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. “
Ύστερα από όλα αυτά άρχισαν συζητήσεις μεταξύ του Έλον Μασκ και του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Gavin Newsom. Ως αποτέλεσμα η εταιρία Τέσλα ανακοίνωσε με μέιλ στους εργαζομένους της ότι έληξε η απαγόρευση και θα επιστρέψουν στην εργασία τους από την Κυριακή.


Το εργοστάσιο της Tesla, Fremont έκλεισε από τις 23 Μαρτίου, μια εβδομάδα αφότου η κομητεία Alameda εξέδωσε την έναρξη της καραντίνας για να επιβραδύνει την εξάπλωση του COVID-19.

Μιλώντας για τη σχέση της Καλιφόρνια με τον Μασκ, ο Newsom δήλωσε τη Δευτέρα ότι γνωρίζει τον CEO της εταιρείας «για πολλά, πολλά χρόνια» και τρέφει «μεγάλο σεβασμό για την τεχνολογία του», σύμφωνα με τον Jeremy White της Politico. Πρόσθεσε ότι η Καλιφόρνια “έχει υποστηρίξει ουσιαστικά” τον Tesla για πολλά χρόνια και προβλέπει ότι η πολιτεία θα έχει σχέσεις με την εταιρεία για πολλές δεκαετίες ακόμα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι απειλές του Μασκ απέδωσαν και οι εργάτες επέστρεψαν και πάλι στις εργασίες τους κατασκευάζοντας αυτοκίνητα το Σαββατοκύριακο.

Οι υπάλληλοι της Tesla τόνισαν ότι ήρθαν σε δύσκολη θέση από τον Musk λόγω της  δημόσιας διαμάχης του με τους τοπικούς αξιωματούχους. Διότι, η εμφάνισή τους στη δουλειά θα παραβίαζε την εντολή καραντίνας που ίσχυε για το Σαββατοκύριακο, από την κομητεία.

photo video screenshot

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •