Αυτό είναι το σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό – Πως θα γίνονται τα ταξίδια και οι ιχνηλατήσεις

Το σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό και την επανέναρξη των ταξιδιών στην Ευρώπη. Εντολή Κομισιόν να επιστρέφονται τα λεφτά για ταξίδια που έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Κομισιόν ζήτησε να επαναληφθεί η τουριστική δραστηριότητα στην Ευρώπη μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Επί της ουσίας, η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Στο σχέδιο της Κομισιόν προβλέπεται ότι οι ταξιδιώτες θα φορούν απαραίτητα μάσκα σε όλα τα μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, τρένα, λεωφορεία), δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται τρόφιμα και ποτά, θα υπάρχουν ειδικά προστατευτικά ανάμεσα στον οδηγό του λεωφορείου και τους επιβάτες και παντού θα υπάρχουν αντισηπτικά.

Οι επιβάτες σε κάθε μέσο θα είναι λιγότεροι. Οι ταξιδιώτες καλούνται να κλείσουν online τις κρατήσεις τους και να κάνουν web check in για να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Τα πρωτόκολλα υγείας για τους ταξιδιώτες
Η υγεία των πολιτών της ΕΕ είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα. Για την διασφάλιση της προστασίας ταξιδιωτών και εργαζομένων αυτές είναι οι οδηγίες της Κομισιόν.

Για την ελαχιστοποίηση της επαφής στην αναχώρηση οι επιβάτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια και να κάνουν check-in online. Στους ελέγχους επιβίβασης και στην απόθεση των αποσκευών πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας.

Λιγότεροι επιβάτες πρέπει να είναι στις πτήσεις, στα λεωφορεία, στα τρένα και στα πλοία. Πολίτες που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι πρέπει να κάθονται χωριστά.

Όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η φυσική απόσταση θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι μάσκες. Θα πρέπει επίσης να παρέχονται μέσα προστασίας και στους εργαζόμενους.

Οι ταξιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να εγκαταστήσουν ειδικά προστατευτικά ανάμεσα για παράδειγμα στον οδηγό και στους επιβάτες.

Οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγουν αυτόματα σε κάθε στάση έτσι ώστε οι επιβάτες να μην πρέπει να πατήσουν κουμπιά.

Παντού πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά.

Τα οχήματα θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται συχνά.

Δεν θα επιτρέπεται η πώληση τροφίμων, ποτών και άλλων αγαθών μέσα στα μέσα μεταφοράς για να μειωθούν οι επαφές.

Ο εξαερισμός πρέπει να είναι πιο συχνός και πιο δυνατός με ειδικά φίλτρα αλλά και με φυσικό τρόπο.

Οι εταιρείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να βοηθήσουν επιβάτες που μπορεί να αρρωστήσουν ή να εμφανίσουν συμπτώματα κορονοϊού κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Η επιστροφή χρημάτων
«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί στην έναρξη νομικών διαδικασιών σε βάρος χωρών που παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ μη επιβάλλοντας στις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα σε πελάτες για ταξίδια ή διακοπές που ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Οι ταξιδιωτικές εταιρείες, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα στους πολίτες για να δεχθούν βεβαιώσεις καταβολής χρημάτων (vouchers) για να τις χρησιμοποιήσουν αργότερα. Όμως, ξεκαθάρισε η Βεστάγκερ, οι πολίτες της ΕΕ έχουν θεμελιωδώς το δικαίωμα να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβάλει, αν το θέλουν.

«Από σήμερα θα σταλούν επιστολές στα κράτη μέλη που παραβιάζουν αυτή την πολύ θεμελιώδη αρχή. Οι επιστολές αυτές αποστέλλονται την ώρα που μιλάμε», δήλωσε αναφερόμενη στο πρώτο επίσημο βήμα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης παραβίασης νομικών διαδικασιών.

Η ιχνηλάτηση
Στο πλαίσιο των μέτρων για το άνοιγμα των συνόρων, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης της COVID-19 σε εθελοντική βάση.

Οι χώρες σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές ιχνηλάτησης για κινητά τηλέφωνα, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία smartphone μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα χωρίς να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε ανησυχίες για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και παρακολούθηση από κρατικές υπηρεσίες για καιρό μετά τη χαλάρωση της κρίσης του κορονοϊού. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για να εντοπίσουν αυτούς που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό.

«Μια εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης εγκαθίσταται σε εθελοντική βάση και χρησιμοποιείται για να προειδοποιήσει τους χρήστες εάν έχουν βρεθεί κοντά για ορισμένο διάστημα σε κάποιον που βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, ασφαλείς, διαλειτουργικές και να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα ανθρώπων… Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινές, ούτως ώστε να μπορούν να καταργηθούν μόλις τελειώσει η πανδημία. Και θα πρέπει να λειτουργούν οπουδήποτε στην ΕΕ, διασυνοριακά και σε όλα τα λειτουργικά συστήματα», αναφέρει η Κομισιόν.

Οι ανησυχίες ότι οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν διασυνοριακά στην ΕΕ ήρθαν στην επιφάνεια ύστερα από διαμάχη μεταξύ της Γαλλίας και της Apple. Η Γαλλία κατηγόρησε την εταιρία ότι υπονομεύει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό καθώς αρνείται να καταστήσει τα μοντέλα iPhones πιο συμβατά με την σχεδιαζόμενη εφαρμογή ιχνηλάτησης “StopCovid”.

(newsit – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί