Αντί-αεροπορικά OSA: Δεν φοβίζει την Ελλάδα αυτό που συνέβη στον Καύκασο (vid)

Άλλο το Αιγαίο - Ας μην χαίρεται η Τουρκία…

Στην Συρία και την Λιβύη, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir, Buk, TOR M1 έχουν αναμετρηθεί με τα τουρκικά drones και το αποτέλεσμα κλείνει μερικώς υπέρ των πρώτων, κάτι που είχαμε γράψει και αφορούσε κυρίως τα Pantsir (διαβάστε εδώ)

Στην σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες, έχουν δημοσιευθεί βίντεο από το Αζερμπαϊτζάν με drones τα οποία καταφέρνουν πλήγματα κατά των αντιαεροπορικών συστημάτων OSA-AKM των Αρμένιων.

https://twitter.com/SubBrief/status/1310359802615300097

Ένα από τα OSA του βίντεο φαίνεται ότι έχει σε λειτουργία το ραντάρ του αλλά το drone δρα ανενόχλητο  με αποτέλεσμα την καταστροφή του αντιαεροπορικού συστήματος. Σε σχέση με τα υπόλοιπα που φαίνονται, δεν είναι διακριτό αν δουλεύει το ραντάρ τους ή όχι με τις προσβολές να γίνονται από τα drones και σε αυτές τις περιπτώσεις κανονικά χωρίς προβλήματα.

Με βάση τα βίντεο της πρώτης μέρας και την καταστροφή 7 συστημάτων  ( 3+3 είναι επιβεβαιωμένα από βίντεο), αρκετοί έσπευσαν να εξάγουν συμπεράσματα για τα OSA AKM και την χρησιμότητά τους πλέον στο πεδίο της μάχης. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε λίγο καλύτερα το ζήτημα γύρω από τα OSA καθώς ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει αρκετά τέτοια συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την προστασία των νησιών.

Τα OSA είναι ένα ομολογουμένως παλαιό σύστημα και βρίσκεται σε υπηρεσία αρκετά χρόνια. Ακόμα και οι αναβαθμισμένες εκδόσεις του, υπολείπονται των νεώτερων αντίστοιχων συστημάτων, ενώ τα χρόνια υπηρεσίας κατεβάζουν και τις επιδόσεις των ηλεκτρονικών τους με αποτέλεσμα μικρότερη εμβέλεια αποκάλυψης από το ραντάρ κτλ.

Στην περίπτωση των προσβολών από drone  των αρμένικων OSA-AKM χρειάζεται να ξέρουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτές έγιναν. Το πρώτο λογικό συμπέρασμα, αν κρίνουμε και από τον χρόνο που βγήκε το βίντεο ( μεσημέρι της πρώτης μέρας των εχθροπραξιών), είναι πως τα συστήματα αυτά βλήθηκαν κατά τα πρώτα λεπτά της σύγκρουσης όταν οι Αζέροι επιχείρησαν αιφνιδιασμό. Επομένως, όλα τα OSA καταστρέφονται κατά τις πρώτες ώρες. Η απόκρυψη των συστημάτων είναι ελλιπής και σε ανοιχτό πεδίο και έτσι ο εντοπισμός τους πρέπει να έγινε σχετικά εύκολα, εκτός αν είχαν προσημανθεί οι θέσεις από προηγούμενες μέρες από τους χειριστές των drone.

To OSA του οποίου το Ραντάρ φαίνεται ότι είναι σε λειτουργία, δε βλέπει το/τα drone και αυτό βάζει υποψίες ότι το σύστημα είχε υποστεί  πιθανό jamming από σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ( το τουρκικό Koral πιθανώς) με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εκτελέσει την αποστολή του και να καταστρέφεται. Τα υπόλοιπα δε φαίνεται στα βίντεο αν λειτουργούν ή όχι, παρ’ όλα αυτά καταστρέφονται από τα αζέρικα UAV. Η μη διασύνδεση των αρμένικων OSA με αρκετούς αισθητήρες πέραν των ραντάρ που φέρουν τα ίδια, είναι ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα για τα συστήματα. Αν, φεριπείν, κάποιο άλλο ραντάρ έβλεπε τα drone και έδινε τη θέση τους στα OSA, οι χειριστές θα μπορούσαν να εμπλέξουν προς αυτή την περιοχή, ή θα μετακινούσαν τα οχήματα σε ασφαλέστερη τοποθεσία που ευνοεί την δράση τους.

Τέλος, η μή ύπαρξη στον αέρα τακτικής αεροπορίας με μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το πεδίο της μάχης, αφήνει το χώρο στα UAVs για να δράσουν. Η ύπαρξη αεροπορίας στο πεδίο δε θα άφηνε πολλά περιθώρια στα αργά UAV τα οποία θα εντοπίζονταν ευκολότερα από τα ραντάρ των αεροσκαφών και θα καταρίπτονταν.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι η καταστροφή των συστημάτων  οφείλεται στα παρακάτω:

·         Αιφνιδιαστικά πλήγματα στις πρώτες ώρες της σύγκρουσης: πιθανότατα να μην είχε δοθεί εντολή ή υπήρξε ασάφεια ως προς το τρόπο δράσης. Αυτό είναι δύσκολο να το μάθουμε και σημασία έχει ο αιφνιδιασμός.

·         Χρήση συστημάτων παρεμβολών από τους Αζέρους που έκαναν πιο εύκολο το έργο των UAV.

·         Ελλιπής απόκρυψη των συστημάτων

·         Ανοιχτό πεδίο

·         Μη διασύνδεση των OSA με άλλους αισθητήρες

·         Απουσία εναέριας κάλυψης από την αεροπορία.

 Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι Αζέροι δημοσίευσαν την πρώτη μέρα αρκετά βίντεο με τα OSA, τα οποία μέτρησαν απώλειες 7 συστημάτων και οι οποίες ίσως έφτασαν τα 8-9 αλλά, από εκεί και μετά δεν είχαμε άλλες αναφορές για επιπλέον απώλειες των  συστημάτων αυτών. Αντιθέτως, είχαμε αρκετά βίντεο με καταρρίψεις αζέρικων drone ενώ οι αναφορές που δίνει το Αρμένικο ΥΠΑΜ είναι ενδεικτικές των απωλειών των παντός είδους drones των Αζέρων ανεξάρτητα από το αν αυτές περιλαμβάνουν τα μεγαλύτερα μέχρι τα πολύ μικρά drones και είναι κάπως φουσκωμένες. Αρκετές από αυτές τις καταρρίψεις προέρχονται και από άλλα συστήματα όπως τα Igla τα οποία είναι τα αντίστοιχα ρωσικά Stinger.

Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, τα υπόλοιπα συστήματα που επιβίωσαν των αρχικών προσβολών και ήταν αρκετά , αναδιοργανώθηκαν, συντονίστηκαν και κατάφεραν να σχηματίσουν μία ικανοποιητική αντιαεροπορική ομπρέλα για τα μαχόμενα χερσαία τμήματα με τις μάχες να συνεχίζονται.

Στην περίπτωση των ελληνικών OSA τα οποία είναι παρόμοια των αρμένικων και άρα έχουν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία αφορούν το φάκελο εμπλοκής κατά μικρών στόχων όπως τα drones κτλ, υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές οι οποίες είναι οι παρακάτω:

·         Η ισχυρή Πολεμική Αεροπορία καθιστά το πεδίο του Αιγαίου απαγορευτικό για τα drones κάθε είδους τα οποία θα επιχειρήσουν να δράσουν χωρίς την υποστήριξη της Τουρκικής αεροπορίας .

·         Ύπαρξη μέσων ηλεκτρονικού πολέμου

·         Διασύνδεση των συστημάτων με το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου ( ΣΑΕ ) πράγμα που σημαίνει ότι τα συστήματα μπορούν να λάβουν πληροφορίες και από άλλες πηγές

·         Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελούν εμπόδιο για τα εχθρικά UAV και δίνουν πλεονέκτημα για τη δράση των αντιαεροπορικών συστημάτων.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, τα συστήματα χρήζουν αντικατάστασης με νεώτερα και πιο αξιόπιστα αλλά, από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη άμεση εναλλακτική, τα συστήματα μπορούν να προσφέρουν αρκεί να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες του πολέμου, όπως η σωστή τοποθέτηση και κάλυψή τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί