Τουρκικά UAV εναντίων Ρωσικών Α/Α συστημάτων εγγύς αεράμυνας Pantsir S1. Ποιος κερδίζει;

Με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη να βρίσκονται σε εξέλιξη και με αρκετά ακόμα μέτωπα ανά τον κόσμο, η εμπλοκή των UAV, UCAV έχει γίνει μόνιμο φαινόμενο υποκαθιστώντας σε αυτές τις περιορισμένες συγκρούσεις την αεροπορία η οποία είτε δεν υφίσταται, είτε δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αντίπαλες δυνάμεις, είτε είναι περιορισμένων δυνατοτήτων για να εμπλακεί […]

Με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη να βρίσκονται σε εξέλιξη και με αρκετά ακόμα μέτωπα ανά τον κόσμο, η εμπλοκή των UAV, UCAV έχει γίνει μόνιμο φαινόμενο υποκαθιστώντας σε αυτές τις περιορισμένες συγκρούσεις την αεροπορία η οποία είτε δεν υφίσταται, είτε δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αντίπαλες δυνάμεις, είτε είναι περιορισμένων δυνατοτήτων για να εμπλακεί σε όλο το φάσμα της υποστήριξης των χερσαίων τμημάτων.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε με αντικειμενική σκοπιά το κατά πόσο τα ρωσικά Pantsir με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τις επιχειρήσεις σε Συρία και Λίβανο όπου έχουν εμπλακεί, έχουν καταφέρει αξιόλογες ή μη επιδόσεις κατά των τουρκικών UAV και UCAV. 


Στη Λιβύη έχουν καταρριφθεί μέχρι σήμερα κοντά στα 30 UCAV( ο αριθμός δε μπορεί να είναι ακριβής καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που αμφισβητούνται), κυρίως Bayraktar TB2 τα οποία η Τουρκία κατασκευάζει και χρησιμοποιεί και έχει μεταφέρει στη Λιβύη για την υποστήριξη του GNA.

Από αυτά μπορούμε να δεχθούμε ότι ένα ποσοστό, δηλαδή 2-3 μπορεί να έχουν πέσει από βλάβη στα ηλεκτρονικά ή μηχανολογικά τους μέρη. Από τα υπόλοιπα το μεγαλύτερο ποσοστό καταρρίφθηκε από τα Pantsir που έχουν στείλει τα Η.Α.Ε. στη Λιβύη. Εκτός των UCAV Bayraktar, στη Λιβύη έχουν καταρριφθεί και αρκετά μικρότερα UAV τα οποία χρησιμοποιούνταν για επιτήρηση των εχθρικών γραμμών.Δεν έχει αναφερθεί χρήση των UCAV ANKA-S από τους Τούρκους στη Λιβύη μέχρι στιγμής. 

Αντίστοιχα, τα τουρκικά UCAV έχουν καταφέρει πλήγματα κατά των Pantsir-S1 στη Λιβύη με συνολικά 8 πλήγματα κατά των συγκεκριμένων συστημάτων που τα Η.Α.Ε. έχουν προμηθεύσει και επιχειρούν για λογαριασμό του LNA.

Στην Συρία, ο Τουρκικός Στρατός αντιμετώπισε το Συριακό Στρατό με τα UCAV του να επιφέρουν πλήγματα κατά μονάδων του Συριακού Στρατού μέχρι που οι Σύριοι μετέφεραν στο μέτωπο τα δικά τους Pantsir και BUK τα οποία λάμβαναν δεδομένα από τα συριακά και ρωσικά ραντάρ. Τα Τουρκικά UCAV από εκείνη τη στιγμή και μετά υπέστησαν βαριές απώλειες με τα Pantsir να έχουν μερίδιο στις καταρρίψεις των Bayraktar  και 1-2 ANKA-S. Στη Συρία μάλιστα μέσα σε διάστημα 3 ημερών καταρρίφθηκε το 8% των ΑΝΚΑ-S που διαθέτουν οι Τούρκοι. Τα δε Bayraktar  που καταρρίφθηκαν, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι χτύπησαν αντίστοιχα Pantsir, είναι γύρω στα 9.

Με βάση τα παραπάνω επιβεβαιωμένα στοιχεία, μπορούμε να πούμε ότι το Pantsir έχει ρίξει περί τα 40 Bayraktar σε Λιβύη και Συρία, άγνωστο αριθμό μικρότερων UAV και μερικά ΑΝΚΑ-S. Αντίστοιχα έχουν καταστραφεί από τη δράση των Drones περί τα 8 Pantsir στη Λιβύη και για τη Συρία δεν έχει υπάρξει κάποιο στοιχείο.Το οικονομικό μέγεθος είναι ένας δείκτης απόδοσης θα λέγαμε οπότε με κάθε Bayraktar να κοστίζει περί τα 4 εκ. δολάρια και κάθε ΑΝΚΑ-S περί τα 8 προκύπτει ένας αριθμός κοντά στα 180 εκ. δολάρια. Τα δε Pantsir κοστίζουν στην εξαγωγική έκδοση 15 εκ. δολάρια. οπότε με 8 συστήματα κατεστραμμένα ή με βλάβες έχουμε ένα κόστος περί τα 120 εκ. δολάρια. Στην εξίσωση πρέπει να μπει και ένα επιπλέον κόστος μικρότερων UAV τα οποία έχει καταρρίψει το σύστημα και θα λέγαμε ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 4-5 εκ δολάρια.

Επομένως Το Pnatsir έχει προκαλέσει απώλειες τις τάξης των 180-185 εκ. δολαρίων και τα UAV έχουν προκαλέσει απώλειες 110-120 εκ. δολαρίων.

Με τον αριθμό των UAV και του κόστους αυτών, αντιλαμβανόμαστε ότι το σύστημα έχει εκτελέσει την αποστολή του αρκετά καλά καθώς το κόστος των απωλειών που προκάλεσαν είναι κατά πολύ περισσότερο. Τα δε Τουρκικά UAV έχουν υποστεί βαριές απώλειες αλλά έχουν κάνει μέχρι στιγμής τη δουλειά τους στη Λιβύη με τους Τούρκους να διοχετεύουν κάθε φορά UAV από την Τουρκία για αντικατάσταση των απωλειών. Εκτός από τις απώλειες από τα αντιαεροπορικά πυρά, τα UAV των Τούρκων έχουν υποστεί απώλειες και στο έδαφος από τους βομβαρδισμούς του LNA στα αεροδρόμια της Μισράτα και της Τρίπολης ενώ ένα ακόμα απωλέσθηκε από βλάβη στην Τουρκία και ακόμα ένα κατέπεσε στον Έβρο μετά από διακοπή του data link του bayraktar με τον χειριστή του, με την ελληνική πλευρά να έχει πιθανή ανάμιξη στο ζήτημα αλλά επίσημα να την αρνείται.

Οπότε οι Τούρκοι έχουν πετύχει στις αποστολές τους στη Λιβύη εν μέρη αλλά με αρκετό κόστος καθώς η αναπλήρωση των απωλειών σημαίνει ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η γραμμή παραγωγής πίσω στην Τουρκία για να καλυφθούν οι απώλειες.Το δε Pantsir λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί. Έχει καταρρίψει αρκετά εχθρικά συστήματα δεχόμενο λιγότερες απώλειες. Να γίνει κατανοητό επίσης πως το τέλειο αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα δεν έχει κατασκευαστεί και άρα οι απώλειες των Pantsir  είναι στα μέτρα του αποδεκτού αριθμού απωλειών.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί