Τον κώδωνα του κινδύνου για την ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού κρούει ο καθηγητής για την Πολιτική της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας την σημασία του εμβολιασμού.
Ολόκληρη η ανάρτηση Μόσιαλου:
«Φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες η νέα ινδική παραλλαγή του κορωνοϊού θα επικρατήσει στη Μεγάλη Βρετανία. Αν όντως πρόκειται για στέλεχος κατά 50% πιο μολυσματικό από το κυκλοφορούν βρετανικό (Kent), αυτό θα έχει επιπτώσεις στην επίτευξη της ανοσίας στην κοινότητα.
Στη συνημμένη εικόνα, φαίνεται πως επηρεάζεται ποσοστιαία η ανοσία της κοινότητας ανάλογα με τη μεταδοτικότητα του ιού που κυκλοφορεί.
Είναι σημαντικό να μην επικρατήσει το ινδικό στέλεχος, γιατί θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, και (συνυπολογίζοντας αυτούς που έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό) το ποσοστό που θα χρειαστεί αντιστοιχεί στο 83.3% του πληθυσμού (10/12).
Αν δεν επικρατήσει το ινδικό στέλεχος το απαραίτητο ποσοστό για την επίτευξη ανοσίας της κοινότητας θα είναι 75%.
Στην Αγγλία η επίτευξη του 83% θα είναι εφικτή γιατί ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου το 1/3) όσων δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν αντισώματα. Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει επομένως και για τα παιδιά. Επίσης στις ηλικίες άνω των 70 ετών το ποσοστό των εμβολιασθέντων υπερβαίνει το 90%.
Στην Ελλάδα όμως και σε άλλες χώρες, που δεν υπήρξε τόσο μεγάλη έκθεση στον κορωνοϊό όσο στη Βρετανία, δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε ποσοστά της τάξης του 80-85% αν δεν έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 80% τουλάχιστον των ενηλίκων, παίρνοντας υπόψη ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά.
Στο % αυτό θα προστεθεί και το % όσων έχουν ανοσία λόγω πρότερης λοίμωξης από τον ιό, που μάλλον δεν υπερβαίνει το 10%.
Επομένως χρειάζεται προσοχή μέχρι να πετύχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας. Το πρόβλημα δεν θα το έχει η μεγάλη πλειοψηφία των εμβολιασμένων. Θα έχουν πρόβλημα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό και τα παιδιά. Γνωρίζουμε όμως, με βάση τα στοιχεία του Ισραήλ, πως o μαζικός εμβολιασμός των ενηλίκων προστατεύει και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Γιατί εκεί έχουν πετύχει σημαντική ανοσία στην κοινότητα».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μετρό Νέας Υόρκη vs μετρό Μόσχας! Δείτε απλά το ΒΙΝΤΕΟ και θα καταλάβετε
- Black Rabbit: Το σκοτεινό δράμα με τους Jason Bateman και Jude Law είναι ο άξιος “διάδοχος” του Ozark
- Ο Τραμπ είπε πως διαφωνεί με τον Στάρμερ στο θέμα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους
- Συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα
- Σοκαριστικό ατύχημα σε τσίρκο: Ακροβάτισσα που χόρευε κρεμασμένη από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό,vid
- Αυτά που έλεγαν οι Γερμανοί στους Έλληνες, ετοιμάζονται να τα ζήσουν οι ίδιοι
- Χειροπέδες σε 67χρονο για εμπρησμό από πρόθεση σε δασική έκταση στο Μαρκόπουλο Αττικής
- Συνάντηση Χατζηδάκη με ανώτερo αξιωματούχο του ΚΚ Κίνας
- «Ο Πούτιν με έχει απογοητεύσει», λέει ο Τραμπ, video
- 700.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία
Κύρια Θέματα

















