• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πύραυλος METEOR: Ο μετεωρίτης των ευρωπαϊκών αεροποριών (ΒΙΝΤΕΟ)

Πύραυλος METEOR: Ο μετεωρίτης των ευρωπαϊκών αεροποριών (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόκειται ίσως για τον παγκοσμίως καλύτερο BVR( Beyond Visual Range) αέρος- αέρος πύραυλο που μπορεί να φέρει ένα μαχητικό αεροσκάφος κατασκευασμένο από την MBDA

Έχει μήκος 3,7 μέτρα, βάρος 190 κιλά και η κεφαλή που φέρει είναι η κλασσική θραυσματική που εκρήγνυται όταν πλησιάσει ο πύραυλος το στόχο ή πέσει πάνω του. Η εμβέλεια του πυραύλου φτάνει τα 150 χλμ. με τη no-escape-zone να αρχίζει από τα 6+ χλμ μαζί με την ταχύτητα των 4 Mach, ο πύραυλος είναι ο πιο επικίνδυνο παγκοσμίως καθώς οι κλασσικοί MRAAM έχουν μικρότερη αντίστοιχη ζώνη.

Το σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου το οποίο είναι αδρανειακής πλοήγησης( inertial guidance) συνδυάζεται με ένα ισχυρό data link μεταξύ του συστήματος πλοήγησης του πυραύλου και του χειριστή ώστε ο χειριστής να μπορεί να αλλάξει την πορεία του πυραύλου αν θελήσει και ο ίδιος ο πύραυλος να μπορέσει να διατηρήσει ορθά δεδομένα σε ένα ηλεκτρομαγνητικά κορεσμένο περιβάλλον. Αποτελεί έναν κλασσικό πύραυλο της “θέσης FOX 3”.

Το πρώτο μαχητικό που επιχείρησε με τον πύραυλο και πέτυχε την επιχειρησιακή αξιοποίησή του ήταν το Grippen της Σουηδικής αεροπορίας το 2016 και αργότερα πιστοποιήθηκε για χρήση και από τα Eurofighter και Rafale με την πιστοποίησή του για χρήση από το F-35 να έχει μπεί στο πρόγραμμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Το κόστος του πυραύλου ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ, καλό ποσό όταν είναι να καταρρίψεις αεροσκάφος των 50+ εκ. για παράδειγμα.