Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ανοίγουν βάση στο νορβηγικό Μεγάλο Βορρά

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανοίγουν μια στρατιωτική βάση στο νορβηγικό Μεγάλο Βορρά ώστε να ενισχύσουν τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην Αρκτική μέσα σ' ένα πλαίσιο ανησυχιών που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενώ η Νορβηγία, που συνορεύει με τη Ρωσία, αρνείται να υποδεχθεί μόνιμες βάσεις ξένων στρατιωτών, αυτή του Camp Viking πρόκειται να ανοίξει για δέκα χρόνια βόρεια του Τρόμσε και να υποδεχθεί κομάντος που θα εκπαιδευθούν στη μάχη σε συνθήκες ακραίου ψύχους.

«Η θέση της βάσης είναι ιδανική για να αποθαρρύνει τις απειλές στην περιοχή και επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αντιδράσει γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης για να προστατεύσει το βόρειο σκέλος του ΝΑΤΟ και το στενό σύμμαχό του, τη Νορβηγία», εξήγησε με ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η βάση αυτή, που βρίσκεται κοντά σε νορβηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, θα μονιμοποιήσει την παρουσία βρετανών κομάντος στη ζώνη αυτή, όπου περίπου χίλιοι απ’ αυτούς είχαν συμμετάσχει σε ασκήσεις το φετινό χειμώνα.

Η κατασκευή της δικαιολογήθηκε από «την ανάδυση του Μεγάλου Βορρά ως σημαντικού θεάτρου επιχειρήσεων» που δικαιολογεί «νέες εγκαταστάσεις για τη σύγχρονη εποχή».

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία έχει σύνορα μήκους 98 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στο Μεγάλο Βορρά, παρέσχε στην Ουκρανία πολλούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, μεταξύ των οποίων πυροβολικό και πυρομαχικά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί