• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων Bradley από τις Η.Π.Α. στη Βόρεια Συρία

Μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων Bradley από τις Η.Π.Α. στη Βόρεια Συρία

 Η κατάσταση στη Βόρεια Συρία  είναι αρκετά πεπλεγμένη από τον περασμένο Οκτώβριο όταν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηριζόμενες από τους μισθοφόρους ισλαμιστές αντάρτες, επιχείρησαν να καταλάβουν όλη τη Βόρεια Συρία. Η επιχείρηση αυτή αντιμετωπίστηκε, όσο γινόταν, από αμιγώς κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής δηλαδή, ελαφρά οπλισμένων μονάδων και η προώθηση των τουρκικών μονάδων αναχαιτίστηκε από την άφιξη στην πρώτη γραμμή μονάδων του Συριακού Στρατού μετά από συμφωνία με την Κουρδική ηγεσία της Συρίας.

Με τον τρόπο αυτό, ο Συριακός Στρατός μπήκε σφήνα ανάμεσα σε Κούρδους και Τούρκους και αποτράπηκε η πλήρης κατάληψη από την Τουρκία της Βόρειας Συρίας. Ο Τουρκικός Στρατός δεν επιχείρησε να αντιπαρατεθεί με το Συριακό Στρατό ενώ αντιμετώπιζε ήδη διεθνή κατακραυγή λόγω της κίνησης αυτής κατά των Κούρδων της Συρίας.

Σε όλο αυτό το σκηνικό, οι Η.Π.Α. ακολούθησαν ουδέτερη στάση μέχρι ενός σημείου  και τελικά δεν απέσυραν πλήρως τις δυνάμεις τους από την περιοχή και απέτρεψαν το Συριακό Στρατό από το να πάρει πλήρως τον έλεγχο της Βόρειας Συρίας και των πετρελαιοπηγών της ανατολικής πλευράς του Ευφράτη ποταμού.

Η ερχομός του Συριακού Στρατού, έφερε μαζί και τους Ρώσους οι οποίοι ακολουθούν κατά πόδας και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα τα οποία προβλέπουν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή. Δεν είναι λίγες οι φορές που ρωσικές και αμερικανικές περίπολοι έχουν συναντηθεί με άσχημο τρόπο στην περιοχή με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι υψηλός.

Οι Αμερικανοί κατανόησαν ότι χρειάζονται βαρύτερα οχήματα στην περιοχή από τη στιγμή που οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τροχοφόρα BTR και για το λόγο αυτό μεταφέρουν στη Βόρεια Συρία τεθωρακισμένα οχήματα Bradley τα οποία και θα διατεθούν άμεσα στις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή με  το βλέμμα πάντα στις ασύμμετρες απειλές και τα ρωσικά περίπολα στην περιοχή.