Με αμείωτο ρυθμό οι καθελκύσεις στο Dalian της Κίνας (vid)

Τα ναυπηγεία του Dalian στην επαρχία της Liaoning δουλεύουν σε πλήρη παραγωγική δυνατότητα καθελκύοντας συνεχώς πολεμικά πλοία για λογαριασμό του Κινεζικού Ναυτικού.

Μόλις πρόσφατα, καθελκύστηκαν επιτυχώς στα ναυπηγεία δύο ακόμα πολεμικά πλοία για το Κινεζικό Ναυτικό. Πρόκειται για το 8ο καταδρομικό κλάσης Type 055 (Renhai class cruiser) και το 25ο αντιτορπιλικό Type 052D ( Luyang III Class destroyer) .

Τα Type 055 είναι καταδρομικά πλοία των 10.000 τόνων τα οποία φέρουν 112 κελιά κάθετων εκτοξευτών μέσα στους οποίους υπάρχει συνδυασμός πυραύλων  επιφανείας-αέρος, αντιπλοΪκών, επιφανείας-επιφανείας και ανθυποβρυχιακών βλημάτων. Τα πλοία αυτά είναι εξοπλισμένα με ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Κινεζική Αμυντική βιομηχανία στον τομέα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και είναι αντίστοιχα με τα πλοία κλάσης Ticonderoga του Αμερικανικού Ναυτικού.

Τα Type 052D είναι αντιτορπιλικά με εκτόπισμα 7.500 τόνων και φέρουν συνολικά 64 κελιά τα οποία είναι γεμισμένα με βλήματα αντίστοιχα των Type 055 που προαναφέραμε και εξοπλισμένα με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα της Κινεζικής Βιομηχανίας. Τα πλοία αυτά είναι αντίστοιχα των πλοίων κλάσης Arleigh Burke του Αμερικανικού Ναυτικού.

Η Κίνα έχει παραγγείλει συνολικά 30 αντιτορπιλικά κλάσης Type 052D ενώ όσον αφορά τα Type 055, είχαν παραγγελθεί συνολικά 8 με αυτό να είναι το τελευταίο που καθελκύεται για λογαριασμό του Κινεζικού Ναυτικού. Τα πλοία κλάσης Type 052 D  θεωρούνται από αρκετούς ως τα δεύτερα ισχυρότερα πλοία μετά τα πλοία Zumwalt του USN.