• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στρατιωτική θητεία: Αυτό πρέπει να γίνει – Το σχέδιο της κυβέρνησης και ο εχθρός απέναντι

Στρατιωτική θητεία: Αυτό πρέπει να γίνει – Το σχέδιο της κυβέρνησης και ο εχθρός απέναντι

thitia
Κρίσιμες αποφάσεις...

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ότι έπεται αύξηση της θητείας στο Στρατό στους 12 μήνες, ώστε αυτός να είναι ισοδύναμος με την θητεία σε Ναυτικό και Αεροπορία μαζί με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 και την πρόσληψη στις Ένοπλες Δυνάμεις 15.000 επαγγελματιών σε διάφορες ειδικότητες. Θα προχωρήσουμε σε μία ανάλυση όλων των παραπάνω ξεχωριστά.

ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Είναι πανθομολογούμενο ότι υπάρχει υποεπάνδρωση των μονάδων του Στρατού και ως εκ τούτου έχει κριθεί από το ΓΕΣ ότι το υφιστάμενο πλαίσιο της θητείας μαζί με αυτό των αναβολών, μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των οπλιτών θητείας που εισέρχονται στο στράτευμα με αποτέλεσμα οι μονάδες να μην έχουν τέτοια επάνδρωση που θα τους επιτρέψει να εκτελέσουν στο 100% την αποστολή τους.

Η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες στο Στρατό έπρεπε να είχε γίνει ήδη αν και ποτέ δεν είναι αργά. Η αύξηση της θητείας, όπως είναι λογικό, θα επέφερε άμεσα μεγαλύτερη επάνδρωση στις μονάδες του Στρατού λύνοντας τα χέρια των διοικητών. Πιο σωστό όμως θα ήταν να αυξηθεί η θητεία στους 16-18 μήνες για να υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα για εκπαίδευση σε μονάδες πρώτης γραμμής. Προς στιγμήν, αναμένουμε η Κυβέρνηση να προχωρήσει έστω σε αύξηση στους 12 μήνες για να γίνει η αρχή.

Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 είναι ένα δραστικό μέτρο, το οποίο αναμένεται να αποδώσει μία αύξηση της επάνδρωσης κατά 20-25% από μόνο του αφού πλέον δε θα υπάρχει το καθεστώς των αναβολών. Ο μέτρο ισχύει ήδη σε Κύπρο και Ισραήλ. Αυτό έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα ως προς την επάνδρωση, ως προς το ότι ο μέσος όρος ηλικίας των στρατευσίμων θα κατέβει αρκετά χαμηλά (μεγαλύτερη αντοχή, φρεσκάδα, καλύτερη προσαρμογή στην εκπαίδευση).

Στα αρνητικά προσμετράται ότι ο Στρατός θα στερηθεί ειδικότητες τις οποίες δεν μπορεί να κατέχει ένας 18χρονος (γιατροί, νοσηλευτές, προγραμματιστές  και μερικές ακόμα ειδικότητες). Αυτό σημαίνει ότι ο Στρατός θα χρειαστεί να αντλήσει από αλλού κρίσιμες ειδικότητες τις οποίες κάλυπτε κατά ένα μέρος με οπλίτες θητείας.

Αναφορικά με τις δηλώσεις ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση στα 18 επειδή οι νέοι θα “μείνουν πίσω στην αγορά εργασίας” μπορούμε να απαντήσουμε ότι κανενός η ζωή δεν καταστράφηκε για έναν χρόνο υπηρεσίας προς την Πατρίδα. Οι Σχολές, στις οποίες δεν περνούν όλοι οι απόφοιτοι Λυκείου, μπορούν να κρατούν τις θέσεις των υπό θητεία στρατιωτών όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο συνδυασμός των μέτρων της αύξησης της θητείας στους 12 μήνες με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 θα έχουν ως αποτέλεσμα, όπως λέγεται, αύξηση της επάνδρωσης των μονάδων κατά 50%. Καλό είναι, η Κυβέρνηση να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος καθώς η Πατρίδα αντιμετωπίζει έναν υπαρκτό κίνδυνο από την Τουρκία και κάθε παράλειψη μπορεί να αποβεί μοιραία σε τυχόν σύγκρουση με τους εξ ανατολών γείτονες. Τα παραδείγματα του Ισραήλ και της Κύπρου αποδεικνύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος  με αυτά τα μέτρα.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Η τελευταία σειρά επαγγελματιών εισήχθη το 2010 στον Στρατό και από τότε δεν υπήρξε καμία σοβαρή προσπάθεια για ανανέωση και ενίσχυση του δυναμικού των επαγγελματιών, οι οποίοι είναι υπερ-αναγκαίοι στο στράτευμα από την στιγμή που ο Ελληνικός Στρατός δεν μπορεί να γίνει πλήρως επαγγελματικός. Με τον μέσο όρο ηλικίας του Στρατού να έχει ανέβει, η κυβέρνηση ορθώς θα προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις και αυτές καλό θα είναι να αφορούν ειδικότητες αρχικά, οι οποίες θα λείψουν λόγω της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 ( αν εφαρμοστεί το μέτρο ). Ο Στρατός χρειάζεται πεπειραμένα άτομα σε τομείς ζωτικής σημασίας, όπως για παράδειγμα η κυβερνοάμυνα. Άπαξ και καλυφθούν κρίσιμες ειδικότητες που απαιτούν επαγγελματίες, ας ακολουθήσει μετά και η στελέχωση των υπολοίπων ειδικοτήτων που απαιτούνται στον Στρατό και γενικά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι 15.000 αυτές νέες προσλήψεις περιλαμβάνουν και τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται αυτομάτως μέσω των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ευελπιστούμε πως αυτό δεν συμβαίνει. Οι παραγωγικές σχολές δεν πρέπει να συνδεθούν με αυτό το μέτρο ενίσχυσης του στρατεύματος καθώς αποτελούν κάτι ξεχωριστό. Ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζεται να αυξηθεί καθώς τα τελευταία χρόνια είχε μειωθεί λόγω των μνημονίων.  Θα επανέλθουμε με ξεχωριστό μας άρθρο όσον αφορά τις παραγωγικές σχολές.

Εν κατακλείδι, ελπίζουμε η Κυβέρνηση να αυξήσει την θητεία καθώς επίσης και να επιβάλλει υποχρεωτική στράτευση στα 18 χωρίς περιστροφές και λοιπές δικαιολογίες, καθώς η Πατρίδα αποδεδειγμένα βρίσκεται πλέον υπό απειλή και απαιτείται η επάνδρωση των μονάδων να αυξηθεί.