• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ναυπηγεία και κορβέτες το επόμενο κεφάλαιο εξοπλιστικών

Ναυπηγεία και κορβέτες το επόμενο κεφάλαιο εξοπλιστικών

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας ακόμα βρίσκονται σε ένα ομιχλώδες τοπίο καθώς  η διαδικασία εξυγίανσής τους δεν έχει εκκινήσει και αυτό γιατί αναμένονται αποφάσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας καθώς η ΟΝΕΧ θέλει να αναλάβει τα ναυπηγεία αλλά το σχεδόν μισό δις ευρώ χρέη αυτών, καθιστά την εμπλοκή της με ιδία μέσα, απαγορευτική.

Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί πρακτικά, ανάληψη μέρους των χρεών της Ελευσίνας μέσω του οργανισμού Επενδύσεων DFC  ο οποίος συνεργαζόμενος με την ΟΝΕΧ, θα δώσει ανάσα στα χρέη των ναυπηγείων. Το σχήμα όμως που θα προκύψει από αυτή τη σύμπραξη δε θεωρείται αρκετό χωρίς να υπάρξει με κάποιο τρόπο μείωση των χρεών, κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει με νομοθετική παρέμβαση καθώς σε τέτοια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα θέσει προστίματα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού από μέρους του Ελληνικού Κράτους.

Το ενδιαφέρον του ιταλικού ναυπηγικού κολοσσού Fincantieri παραμένει αλλά δεν έχει μετουσιωθεί ακόμα σε κάτι πολύ επίσημο καθώς η ιταλική εταιρεία περιμένει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη συνολική διαχείριση του ζητήματος των χρεών αλλά και τι θα συμβεί με τη ναυπήγηση  πλοίων για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία.

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς το πρόγραμμα των κορβετών που προτίθεται να ναυπηγήσει το Πολεμικό Ναυτικό, λαμβάνει σταδιακά διαστάσεις.. κορβετιάδας,  με μνηστήρες όχι μόνο τους Γάλλους, στους οποίους θεωρητικά πάντα έχουμε ζητήσει το πρόγραμμα αυτό να υλοποιηθεί αλλά, υπάρχει εμπλοκή και άλλων χωρών, όπως η Ολλανδία για το ζήτημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, για ακόμα μία φορά η  κατάσταση περιπλέκεται καθώς οι ολιστικές λύσεις έχει αποδειχτεί ότι δεν έχουν καλά αποτελέσματα στη χώρα μας η οποία δεν έχει τις κατάλληλες διαδικασίες  και μεθόδους για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ενώ και η κουτοπόνηρη αυτή μέθοδος διαπραγμάτευσης, έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε καίριους τομείς, όπως είναι εν προκειμένω ο ναυπηγικός τομέας αλλά και η άμυνα της χώρας κατ’ επέκταση, γι αυτή την περίπτωση.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.