• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με αποδείξεις μιλά η Αρμενία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τα συντρίμμια του Su-25 – Υπόλογος η Τουρκία;

Με αποδείξεις μιλά η Αρμενία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τα συντρίμμια του Su-25 – Υπόλογος η Τουρκία;

Σιγή ασυρμάτου από τη Ρωσία.

Η Αρμενία δημοσιοποίησε σήμερα σε κυβερνητικό ιστότοπο φωτογραφίες από τα συντρίμμια ενός πολεμικού αεροπλάνου SU-25, όπως αναφέρει, που καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αρνηθεί την κατηγορία του Ερεβάν ότι τουρκικό μαχητικό αεριωθούμενο F-16 κατέρριψε το αρμενικό αεροπλάνο σκοτώνοντας τον πιλότο του.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε σήμερα πως ο πιλότος ήταν ο επισμηναγός Βαλέρι Ντανέλιν.

Στο Μπακού, ένας βοηθός του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως δύο αρμενικά μαχητικά Su-25 καταστράφηκαν σήμερα, καθώς συνετρίβησαν σ’ ένα βουνό, και κατηγόρησε την Αρμενία ότι λέει ψέματα ότι ένα από τα αεροπλάνα του καταρρίφθηκαν.

«Τα δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν αμφότερα σ’ ένα βουνό και εξερράγησαν και καταστράφηκαν. Αυτό δείχνει πως η αρμενική στρατιωτική ηγεσία δεν παρέχει ακριβή πληροφόρηση στους πολίτες της και το κοινό», δήλωσε ο βοηθός του προέδρου Χικμάτ Χατζίγεφ.

Πέρα των εικόνων ωστόσο, η αρμένικη πλευρά ισχυρίζεται πως έχει υποκλέψει συνομιλία πιλότων που μιλούν στα τουρκικά!

.

Πώς εικάζεται ότι έγινε η κατάρριψη

Κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι για την κατάρριψη με τον νεκρό πιλότο ευθύνεται τουρκικό F-16, ωστόσο οι καταγγελίες της Αρμενίας, οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας και η μάλλον…αμήχανη διάψευση της Άγκυρας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Το Μπακού μεταξύ άλλων στην χθεσινή του καταγγελία αποκάλυψε πως το τουρκικό F-16 απογειώθηκε όχι από τουρκικό, αλλά από αζέρικο αεροδρόμιο.

Πιθανότατα ο λόγος γίνεται για την βάση Γκιαντζά του Αζερμπαϊτζάν.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως το τουρκικό F-16 δεν χρειάστηκε καν να εμπλακεί σε αερομαχία με το αρμένικο (σοβιετικής κατασκευής) SU-25 Grach , χτυπώντας το από σχετικά μεγάλη απόσταση.

Το συγκεκριμένο μαχητικό που κατέχει η Αρμενία είναι σαφώς υποδεέστερο από τα F-16 γεγονός που δεν άφησε πολλά περιθώρια ελιγμών στον πιλότο του.

Μάλιστα πληροφορίες από το Μπακού θέλουν το τουρκικό F-16 να έχει διεισδύσει στον αρμένικο εναέριο χώρο δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει το SU-25 Grach.