Πρόεδρος ΔΟΕ κατά δυτικών κρατών: “Η ιστορία θα δείξει ποιοι έκαναν πιο πολλά για την ειρήνη”

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι η ΔΟΕ δεν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όπως κατηγορήθηκε επειδή εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Θερινούς Αγώνες του επόμενου έτους στο Παρίσι.

Η ΔΟΕ προκάλεσε αντιδράσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για τους αθλητές και των δύο χωρών να κερδίσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω των ασιατικών προκριματικών και να αγωνιστούν ως ουδέτεροι.

Αθλητές από τη Ρωσία και τη γειτονική Λευκορωσία έχουν αποκλειστεί από πολλούς διεθνείς αγώνες και διοργανώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο (24/2). Σε επιστολή προς τον Μπαχ την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αθλητές είπαν ότι η ΔΟΕ βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» αφού ο Μπαχ είχε προτρέψει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις απειλές για μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Όταν ρωτήθηκε εάν η ΔΟΕ βρισκόταν στη λάθος πλευρά της ιστορίας, ο Μπαχ είπε στους δημοσιογράφους: «Όχι, η ιστορία θα δείξει ποιος κάνει περισσότερα για την ειρήνη. Αυτοί που προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις γραμμές, να επικοινωνήσουν ή αυτοί που θέλουν να απομόνωση ή διαίρεση. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που να αποδίδει δικαιοσύνη στην αποστολή του αθλητισμού, που είναι η ένωση, όχι η συμβολή σε περισσότερες αντιπαραθέσεις, περισσότερη κλιμάκωση».

Ο υπουργός Αθλητισμού της Λιθουανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι μια ομάδα 35 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Αυστραλίας, θα απαιτήσουν να αποκλειστούν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Όλεγκ Ματίτσιν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι αυτά είναι «απολύτως απαράδεκτα».

Ο Μπαχ, μιλώντας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι στο Κουρσεβέλ της Γαλλίας, είπε ότι η ΔΟΕ στάθηκε «αλληλέγγυη» με τους αθλητές της Ουκρανίας: «Μπορούμε από ανθρώπινη σκοπιά να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις κάθε Ουκρανού αθλητή, μοιραζόμαστε τον πόνο τους», είπε. «Κάθε Ουκρανός αθλητής μπορεί να είναι σίγουρος ότι στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη μαζί του και ότι όλα τα σχόλιά του λαμβάνονται πολύ, πολύ σοβαρά υπόψη».

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί