Ισχυρές δίδυμες ηλιακές εκλάμψεις ταυτόχρονα με διακοπές κινητών τηλεφώνων σε όλες τις ΗΠΑ

Παραμένει ασαφές εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο γεγονότων.


Δύο εκρήξεις από τον ήλιο σημειώθηκαν καθώς εκτεταμένες διακοπές κινητών τηλεφώνων αναφέρθηκαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη (22 Φεβρουαρίου).

Δύο ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις καταγράφηκαν το βράδυ της Τετάρτης (21 Φεβρουαρίου) και τα ξημερώματα της Πέμπτης (22 Φεβρουαρίου). Μια έκλαμψη κατηγορίας X1.8 σημειώθηκε στις 6:07 μ.μ. ET (2307 GMT) στις 21 Φεβρουαρίου, και μια άλλη, κατηγορίας X1.7, εξερράγη στις 1:32 π.μ. ET (0632 GMT) στις 22 Φεβρουαρίου. Οι εκλάμψεις προέρχονται από μια περιοχή του ήλιου που «συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή μαγνητική πολυπλοκότητα», έγραψε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) σε μια δήλωση σχετικά με τα γεγονότα.

«Δεν έχουν παρατηρηθεί εμφανείς στεμματικές εκπομπές μάζας (CMEs) που να προκύπτουν από αυτά τα γεγονότα μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε το πρακτορείο. Ωστόσο, η NOAA εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για  solar radio emission στις 6:58 π.μ. ET (1158 GMT), η οποία μερικές φορές συνοδεύεται από ισχυρές στεμματικές εκτινάξεις μάζας (CME) και καταιγίδες ηλιακής ακτινοβολίας.


Εν τω μεταξύ, σε εθνικό επίπεδο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτεταμένες διακοπές κινητής τηλεφωνίας αναφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης μετά τις ηλιακές εκλάμψεις. Σύμφωνα με το Associated Press , δεκάδες χιλιάδες διακοπές αναφέρθηκαν από μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Παραμένει ασαφές εάν τα δύο συμβάντα σχετίζονται, αλλά οι αναφορές για διακοπές φάνηκε να άρχισαν περίπου την ίδια στιγμή με τις ηλιακές εκλάμψεις.


Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες της ηλιακής ενέργειας έχουν αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο γεγονότων. “Οι εκλάμψεις προκαλούν υποβάθμιση ραδιοκυμάτων μόνο στην πλευρά της Γης που είναι μέρα. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, οι ΗΠΑ δεν επηρεάστηκαν από το γεγονός. Άρα είναι απλώς μια σύμπτωση!”, ανέφερε ο ηλιακός αστροφυσικός Ryan French στο Εθνικό Ηλιακό Αστεροσκοπείο σε ανάρτηση στο X (Δείτε ΕΔΩ).

“Some people are attributing cell network outages (AT&T, Verizon) in the U.S to last night’s X-class #SolarFlare. However, flares only cause radio degradation on the dayside of the Earth. As you can see below, the U.S was not affected by the event. So it’s just a coincidence!”


Τα αποτελέσματα αυτών των εκλάμψεων μπορεί να συνεχίσουν να γίνονται αισθητά για μέρες. Σε μια συζήτηση πρόβλεψης που δημοσιεύτηκε στις 7:30 π.μ. ET (1230 GMT) την Πέμπτη (22 Φεβρουαρίου), η NOAA έγραψε ότι ένα “εκρηκτικό νήμα” εθεάθη να εκρήγνυται από το βορειοδυτικό τεταρτημόριο του ορατού δίσκου του ήλιου στις 21 Φεβρουαρίου.


Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού υλικού που εκτοξεύτηκε αναμένεται να περάσει μπροστά από τη Γη, στην τροχιά της γύρω από τον ήλιο, μια «επιρροή» μπορεί να είναι δυνατή στις 25 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε η NOAA.

(με πληροφορίες από space. com / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί