• Αρχική
  • Άρθρα
  • Όταν τα έλεγε ο Λιακόπουλος: Ανακοίνωσαν το «πείραμα» της Αστυπάλαιας, vid

Όταν τα έλεγε ο Λιακόπουλος: Ανακοίνωσαν το «πείραμα» της Αστυπάλαιας, vid

Στόχος η εφαρμογή σε όλη την χώρα - Αστραπιαίες οι εξελίξεις στην χώρα μας...

Στην Αστυπάλαια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την παρουσίαση του το πειραματικού προγράμματος που θα μετατρέψει το νησί σε «πράσινο», καθώς θα χρησιμοποιεί μόνο ηλιακή ενεργεία, όπως υπαγορεύει η Ατζέντα 2030, ενώ τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτροκίνητα και δημόσιας χρήσης.

Ο πρωθυπουργός στις 15:00, συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess, ενώ στις 16:15, παραβρέθηκε στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Τώρα ο πρωθυπουργός μίλησε στην εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Εδώ όλες οι ομιλίες και η παρουσίαση του πειράματος:

Τον πρωθυπουργό στην Αστυπάλαια συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό μέσο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, τόνισε ότι το πρόγραμμα που θα εκτελεστεί σε συνεργασία με την Volkswagen θα περιλαμβάνει την δωρεάν χρήση ηλεκτρικών αυτοκίνητων από όλους τους δημόσιους φορείς και τις συγκοινωνίες του νησιού., καθώς στόχος είναι πλέον, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, να απαγορευτούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Παράλληλα, θα δοθούν πολύ υψηλά κίνητρα για να αποκτήσουν οι κάτοικοι του νησιού ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ θα τα χρησιμοποιούν με λογικό κόστος και οι τουρίστες. 

Τέλος, σε ορίζοντα πενταετίας θα αντικατασταθούν οι πετρελαιογεννήτριες και το ηλεκτρικό ρεύμα θα παράγεται από ανεμογεννήτριες.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

  • Πρώτος πυλώνας είναι η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων, ιδιωτικών και δημόσιων, με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο εγχείρημα αυτό συμβάλλει επίσης το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρονικών αυτοκινήτων “e-astypalea”, το οποίο ταυτόχρονα καλύπτει την εγκατάσταση μονάδων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις.
  • Στόχος του δεύτερου πυλώνα είναι η αναδιάρθρωση των μετακινήσεων στο νησί. Θα επιτρέπει σε κατοίκους και επισκέπτες να παραγγέλνουν και να μοιράζονται ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα μέσω ψηφιακής εφαρμογής, ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και για κάθε προορισμό στο νησί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν τις νυχτερινές ώρες, και θα εξαλειφθεί η απόλυτη εξάρτηση από ΙΧ και μισθωμένα αυτοκίνητα, ειδικά την τουριστική περίοδο.
  • Οι αλλαγές που θα γίνουν θα υποστηριχθούν από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος προβλέπει τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, αλλά και την αναβάθμιση του ενεργειακού δικτύου με τη βοήθεια του ΔΕΔΔΗΕ. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι οι ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν πάνω από το 80% των αναγκών του νησιού έως το 2026.
  • Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά την ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου με τελικό στόχο τη δυνατότητα ανάπτυξης οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό.

Όταν ο Λιακόπουλος τα έλεγε, τον αποκαλούσαν γραφικό. Τώρα εφαρμόζονται και δεν κουνιέται φύλλο!

Δείτε στο 2.06: