• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μετά τα self tests, νέο πλήγμα έρχεται στις επιχειρήσεις! «Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν ενεργοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας» – ΒΙΝΤΕΟ

Μετά τα self tests, νέο πλήγμα έρχεται στις επιχειρήσεις! «Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν ενεργοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας» – ΒΙΝΤΕΟ

Δια στόματος Υπουργού έρχεται άλλη μία υποχρεωτικότητα για χιλιάδες επιχειρήσεις.

Το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης στο οποίο όπως είπε από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός το νομοσχέδιο προβλέπει:

   * Ρητή νομοθετική κατοχύρωση του 8ωρου, 5ημέρου και 40ωρου.

   * Άκυρη η απόλυση του εργαζομένου που αρνήθηκε να συμφωνήσει σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

   * Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης.

Ωστόσο από τους σημαντικότερους πυλώνες του νέου εργασιακού νομοσχεδίου αφορά την υποχρεωτική υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Στην παρουσίαση του ν.σ. ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε για την κάρτα εργασίας τα εξής:

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η σημαντικότερη αλλαγή του νομοσχεδίου, καθώς κάθε εργαζόμενος θα μπορεί και από το κινητό του τηλέφωνο να καταγράφει πότε πάει στη δουλειά του, πότε φεύγει, πόσες ώρες δούλεψε υπερωριακά.

Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο κάθε μεταβολή στον χρόνο εργασίας των εργαζομένων: ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, διάλειμμα, υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας, άδειες, υπερωρίες.

Όσον αφορά εκείνους που δεν συμμορφωθούν στο νέο μέτρο τα πρόστιμα θα είναι δυσβάσταχτα!

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας, καθώς και «λουκέτο» 15 ημερών για υποτροπή, μετά από τρεις ελέγχους.

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επίσης αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας:

«Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει, βεβαίως, και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας όπως: αδήλωτη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες κλπ. Υπάρχει γι’ αυτό το νέο εργαλείο, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, στην οποία θα καταγράφονται οι ώρες τις οποίες δουλεύει ο εργαζόμενος. Κανένας δεν θα μπορεί να τον κλέψει, κανένας δεν θα μπορεί να τον κοροϊδέψει. Και προφανώς θα υπάρχουν και έλεγχοι ως προς αυτά τα νέα εργαλεία που εισάγουμε κάνοντας χρήση και των σύγχρονων μεθόδων τεχνολογίας».