Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε λήγει η προθεσμία

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την υποβολή των τεχνικών εκθέσεων πυροπροστασίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά ή εντός δασικών περιοχών.


Μετά την κατάθεση της τεχνικής έκθεσης και της έκθεσης επικινδυνότητας από τους αρμόδιους επιστήμονες, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων πρέπει να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως το κλάδεμα δέντρων και θάμνων, καθώς και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, και επίσης να υποβάλουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας.

Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για νέα παράταση της προθεσμίας, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι φέτος είναι πιο σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία από πυρκαγιές, και οι ιδιοκτήτες να λάβουν την επιστημονική γνώμη για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στα ακίνητά τους.Οι επιστήμονες πρέπει να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες για τους κινδύνους και να προτείνουν μέτρα προσαρμοσμένα στις οικονομικές τους δυνατότητες. Ο στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η ενημέρωση των πολιτών για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους, και να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής.


Οι φετινές δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας θα χρησιμοποιηθούν και ως εργαλείο αξιολόγησης από τους αρμόδιους φορείς, για να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στη διαδικασία.

Οι δηλώσεις κατατίθενται είτε χειρόγραφα είτε με email από τους αρμόδιους επιστήμονες. Φέτος, έχει ανασταλεί η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων συμμόρφωσης και υποχρεωτική είναι μόνο η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας, όπως η απομάκρυνση κλαδιών, ξερόχορτων, θάμνων, σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών από τους εξωτερικούς χώρους.

Στις 30 Ιουνίου λήγει επίσης η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει μέχρι αυτή την ημερομηνία να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες απομάκρυνσης ξερόχορτων και κοπής δέντρων και θάμνων, και επίσης να υποβάλουν τη σχετική δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

(με πληροφορίες από ethnos. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί