Έτσι εξηγούνται οι δηλώσεις για το Καστελόριζο! Δια χειρός Κοτζιά ο διορισμός Ροζάκη – ΥΠΕΞ: «Έχει λήξει η θητεία του» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ηχηρές αποκαλύψεις στην «σκιά» των δηλώσεων Ροζάκη για το Καστελόριζο που προκάλεσαν σάλο.

Για…απομονωμένο Καστελόριζο που είναι πολύ πιο κοντά στην Τουρκία απο ότι στη Ρόδο έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, Χρήστος Ροζάκης.

Θυμίζουμε πως η παρακάτω δήλωση του ομότιμου καθηγητή αποτέλεσε αφορμή για να προκληθεί πολιτικός σάλος, σε μία περίοδο πρωτοφανούς κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας:

Απόφαση Κοτζιά ο διορισμός του Χ.Ροζάκη στο ΥΠΕΞ

Αυτό που ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως ο Υπουργός Εξωτερικών επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Νίκος Κοτζιάς, είχε υπογράψει τον διορισμό του Χρήστου Ροζάκη στο ΥΠΕΞ το 2017.

Το επίσημο έγγραφο του διορισμού, διάρκειας 3 ετών, του κ.Ροζάκη δημοσιεύει σήμερα το protothema:

(protothema)
(protothema)

Μπροστά σε αυτές τις αποκαλύψεις, δεν μας κάνει εντύπωση που και ο ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε…παρόμοιες απόψεις για μία περιοχή τόσο ευαίσθητη όσο είναι το Καστελόριζο.

Ο κ.Κοτζιάς είχε τοποθετηθεί τόσο για το δικαίωμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ όσο και για το Καστελόριζο, με δηλώσεις που είχαν προκαλέσει αίσθηση:

«Ας μην είμαστε μοναχοφάηδες. Πρέπει να προσφερθεί μια προοπτική στην Τουρκία, όχι στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά στην Μεσόγειο συνολικά ώστε να συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση. Κάνουν λάθος όλοι όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία με τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα (ακτών) δεν έχει ΑΟΖ και το Καστελόριζο έχει όλη την ΑΟΖ στην περιοχή».

«Άδειασμα» από το ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ροζάκη

Στον απόηχο των απίστευτων δηλώσεων Ροζάκη απάντησαν -αν και καθυστερημένα- πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, δημιουργώντας την αίσθηση πως όσα είπε ο ομότιμος καθηγητής για το Καστελόριζο ΔΕΝ βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, κύκλοι του ΥΠΕΞ διευκρινισαν ότι η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη, ως προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, έληξε στις 7 Ιουνίου 2020.

«Αυτονόητο είναι, συνεπώς, ότι ο κ. Ροζάκης εκφράζει προσωπικές του απόψεις», επισημαίνουν.

Και στελέχη της κυβέρνησης όπως είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, αντέδρασαν στις δηλώσεις Ροζάκη.

Ο ίδιος μιλώντας χθες το πρωί στον RealFM ήταν κάθετος:

«Ο κ. Ροζάκης έχει μια σεβαστή επιστημονική διαδρομή στην Ελλάδα και διεθνώς, αυτό δεν σημαίνει ότι ασπαζόμαστε ή συμφωνούμε με όλες τις απόψεις του. Και πάω στο θέμα που έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη συζήτηση. Ακούστε καθαρές κουβέντες όταν πρόκειται για εθνική ακεραιότητα, για κυριαρχία ή για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της ελληνικής επικράτειας.

Η υπεράσπιση και της έσχατης γωνιάς της πατρίδας μας είναι μια αυτονόητη, μια θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους και του κάθε Έλληνα. Και αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμα πιο πιεστική, μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για τις ακριτικές εσχατιές της χώρας και αυτό ισχύει απόλυτα και για τη στεριά και για τα νησιά και για τη θάλασσα».

(φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί