Χωρίς βερμπαλισμούς, η ελληνική κυβέρνηση έδρασε αιφνιδιαστικά για να «κλείσει» την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο (λεπτομέρειες για τα κέρδη και τις όποιες ενστάσεις ΕΔΩ).
Η Τουρκία οργίστηκε με τον Ερντογάν να απειλεί με… νέες γεωτρήσεις, Για να οργίζεται λοιπόν ο «Σουλτάνος» κάτι καλό συνέβη ή έστω κάτι που δεν τον συμφέρει. Όπως θα δούμε όμως παρακάτω συνέβη κάτι ιστορικό.
Η πληροφόρηση για την άφιξη του κ. Δένδια στο Κάιρο έγινε όταν βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και συνομιλούσε με τον ομόλογό του. Το θέμα ήταν κρίσιμο και οι Έλληνες διπλωμάτες έδειξαν σοβαρότητα!
Τί θα γίνει εφεξής; Η Τουρκία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια! Και να ήθελε να το πράξει αυτό, πλέον βρίσκεται σε ένα τρυπάκι, από το οποίο δύσκολα μπορεί να ξεφύγει, τουλάχιστον υπό την παρούσα ηγεσία: εκείνο της εξάπλωσης στην Μεσόγειο με εμπόδιο την Ελλάδα που δεν λέει να κάνει αυτή την φορά πίσω. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον!
Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, θα δούμε την έξοδο του Oruc Reis. Η ακύρωση των διερευνητικών επαφών είναι το λιγότερο που θα πράξει. Ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε μείζονα κρίση.
Στο el.gr, πολλάκις σας έχουμε γράψει πως όσο η Ελλάδα προχωρά σε συμφωνία με όμορα κράτη για την ΑΟΖ, τόσο η Τουρκία του Ερντογάν θα εξαναγκάζεται σε σύγκρουση, η οποία ενδεχομένως θα φέρει καταστροφικά δεινά για την γείτονα. Αυτό δεν πρέπει να εμποδίσει την Ελλάδα από το να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τον διεθνή παράγοντα και τις όποιες συγκυρίες.
Παρατηρήσατε όμως κάτι καινούριο; Παλιά η ελληνοτουρκική κρίση περιοριζόταν στο Αιγαίο! Πλέον, οι βλέψεις της Άγκυρας παρέσυραν την Ελλάδα στο να θυμηθεί πως υπάρχει Μεσόγειος και εκεί ο Ελληνισμός μπορεί να παίξει «σοβαρή μπάλα», αν μας επιτραπεί η ποδοσφαιρική ορολογία. Άλλωστε, ιστορικά εκεί ήταν το ευρύτερο πεδίο δράσης του.
Και τώρα; Μήπως ήρθε η ώρα για την Κύπρο;
Σημαντικοί καθηγητές συμφωνούν πως η Ελλάδα πρέπει να βρει το θάρρος και να προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Προσφάτως έδειξε στον Έβρο και στο Καστελόριζο ότι δεν φοβάται.
Η συμφωνία της Αιγύπτου μπορεί να αποτελέσει το πρόκριμα για οριοθέτηση ΑΟΖ των δύο Ελληνικών κρατών. Ίσως έφτασε η ώρα, η Ελλάδα να αφήσει δια παντός στην άκρη το φοβικό σύνδρομο απέναντι στην Τουρκία. Αυτό θα συμβεί με την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, η οποία θα εξαναγκάσει την Άγκυρα σε ακόμα περισσότερες σπασμωδικές κινήσεις.
Ο Ελληνισμός επιστρέφει στην Μεσόγειο…
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ισραήλ κατά Ε.Ε.: Αν βάλετε κυρώσεις θα «απαντήσουμε κατάλληλα»
- Τα… αγγλικά του Ερντογάν μπροστά σε Νιγηριανό που παίζει με τη φανέλα της Τουρκίας, video
- Ρώσοι γιατροί μετακίνησαν με τα χέρια τους ΙΧ που εμπόδιζε ασθενοφόρο, video
- Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 2 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
- Θεσσαλία: Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
- Αεροψεκασμοί και τροποποίηση καιρού: Νέος χαμός στις ΗΠΑ για όσα επί χρόνια έλεγε ο Λιακόπουλος, video
- Λαβρόφ: Οι λεγόμενες «ειρηνευτικές δυνάμεις» θα είναι νόμιμος στόχος του στρατού μας, video
- Viral η αμήχανη στιγμή κατά την τελετή υποδοχής του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, video
- Πολωνία σε Ε.Ε.: Σταματήστε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου
- Δύσκολες στιγμές στη Γαλλία: Παραλύει αύριο η χώρα λόγω απεργιών
Κύρια Θέματα

















