• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κινδυνεύει το Καστελόριζο; Κοιτάμε ΠΙΣΩ από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Κινδυνεύει το Καστελόριζο; Κοιτάμε ΠΙΣΩ από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

aoz_ellada_aigyptos
Τι επιθυμεί ο διεθνής παράγοντας…

Ως σημαντικά χαρακτηρίζονται τα οφέλη από την συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ερχόμενα σε συνέχεια της επιτυχούς συμφωνίας για την χάραξη ΑΟΖ με την Ιταλία.

ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Και η νέα συμφωνία κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία δεν δέχεται πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και άρα επήρεια στην ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, οι τουρκικοί χάρτες αλλά και το τουρκολιβυκό μνημόνιο έδιναν μηδενική επήρεια ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά. Πλέον, με τη συμφωνία που υπεγράφη με την Αίγυπτο, δίνεται επήρεια και ταυτόχρονα “τελειώνει” στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο επιχειρούσε, μεταξύ άλλων, να αμφισβητήσει την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟ-ΛΙΒΥΚΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι νομικά ισχυρή και συνομολογείται από δύο νόμιμα κράτη και από διεθνώς αναγνωρισμένες κυβερνήσεις σε αντίθεση με το παράνομο Μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ, το οποίο παραβιάζει Ελληνικό Ζωτικό Χώρο.

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου θα περάσει από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και εν συνεχεία θα κατατεθεί στον Ο.Η.Ε. Στον αντίποδα η παράνομη συμφωνία του Ερντογάν δεν μπορεί να περάσει από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, καθώς αυτό ελέγχεται από τις δυνάμεις των αντιπάλων του ισλαμιστή τουρκικής καταγωγής Σάρατζ.

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ, η συμφωνία ακυρώνει de facto και de jure την συμφωνία Σάρατζ – Τουρκίας στο πλέον επικίνδυνο για την Ελλάδα τμήμα των αμφισβητούμενων για την Άγκυρα θαλάσσιων συνόρων μας. Επιπλέον, ενισχύει την προοπτική υλοποίησης των μεγάλων ενεργειακών έργων διασύνδεσης της νοτιοανατολικής Μεσογείου μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας.

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ – ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ;

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου διασφαλίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, μεταξύ 26ου και 28ου μεσημβρινού.

Η συμφωνία είναι ΜΕΝ τμηματική ΑΛΛΑ όχι οριστική (και η Τουρκία μία λωρίδα υπέγραψε με την Λιβύη). Η Αίγυπτος, δεν ήθελε στην παρούσα φάση (λόγω συμφερόντων και ελληνοτουρκικής διαμάχης) να συμφωνήσει πέρνα του 28ου μεσημβρινού. Οι δύο πλευρές αφήνουν ΓΙΑ ΜΕΤΑ το σύμπλεγμα του Καστελόριζο (Ρω, Στρογγύλη, Μεγίστη), το οποίο αποκλείει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, όπως είδαμε, η Αίγυπτος με την τμηματική συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα αναγνωρίζει πως τα νησιά έχουν επήρεια για την ΑΟΖ. Επίσης αναγνωρίζει πως έχει κοινά σύνορα με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία και σε μία δεύτερη φάση ενδεχομένως ξεκινήσουν συζητήσεις και για την υπόλοιπη ΑΟΖ. Η Αθήνα καιγόταν έστω για την τμηματική οριοθέτηση, προκειμένου να ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπερ και εγένετο.

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ, η οριοθέτηση είναι μερική αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα δεν θα οριοθετήσει και δεν θα υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανατολικότερα στο υπόλοιπο τμήμα που μένει προς οριοθέτηση με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως αυτά τα δικαιώματα τα υπερασπίστηκε, εξουδετερώνοντας την τουρκική Navtex της 27ης Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη οριοθέτηση στην συγκεκριμένη περιοχή που διεκδίκησε και στην οποία επεδίωξε να κάνει σεισμικά η Τουρκία προ δύο εβδομάδων. Άραγε ξεχάσαμε ότι πρόσφατα ο Ελληνικός Στόλος εξεδίωξε την Τουρκία από εκεί;

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας Αθήνας-Καΐρου δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα λεπτομέρειες

 Από τον ανεπίσημο χάρτη που διέρρευσε όμως προκύπτει, όπως είδαμε, ότι η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει, προσωρινά, το Καστελόριζο καθώς σταματά στην μέση της Ρόδου, ενώ στα δυτικά η οριοθέτηση σταματά στον 26ο μεσημβρινό. Η συμφωνία προβλέπει όμως σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα δύο μέρη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ στα ανατολικά.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία φαίνεται ότι βάζει ένα ισχυρό και σταθερό  ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει σθεναρή αντισυσπείρωση έναντι των τουρκικών προκλητικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει να εξαπλωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναδειχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη. Αυτό η συμφωνία το εμποδίζει.

Με την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του μεγάλου ενεργειακού έργου, με την βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία δηλαδή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med. Τον αγωγό αυτό που θα διασυνδέσει τα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου με τη διψασμένη για φυσικό αέριο ευρωπαϊκή αγορά, η  Τουρκία είχε, μεταξύ άλλων, επιχειρήσει να μπλοκάρει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Επιπρόσθετα η Ελληνο – Αιγυπτιακή συμφωνία επικαλύπτει πλήρως τις περιοχές που η Τουρκία είχε παραχωρήσει για έρευνες στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων TPAO αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Τέλος με την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανοίγει ο δρόμος για έρευνες υδρογονανθράκων για τις περιοχές νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, για τις οποίες υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις, σε εξαιρετικά πρώιμο βεβαίως στάδιο.

Όλα αυτά δεν συμφέρουν στην Τουρκία, η οποία ρίχνει στο τραπέζι μεν δέκα για να πάρει πέντε, αλλά ακόμα και αυτά τα πέντε έρχονται σε σύγκρουση με τα διεθνή συμφέροντα.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Οι Μεγάλες Δυνάμεις, κυρίως η διεθνιστική Δύση, θέλουν ειρηνική επίλυση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας και συνδιαχείριση του Αιγαίου. Αυτή την στιγμή προτεραιότητα είναι να περιοριστεί ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός και η Άγκυρα να εγκλωβιστεί ξανά στην θαλάσσια περιοχή πέραν του 28ου μεσημβρινού.

Σε περίπτωση που είτε ο Ερντογάν υποχωρήσει από το δόγμα του είτε η Τουρκία αποκτήσει έναν πιο διαλλακτικό ηγέτη με περιορισμένες βλέψεις, τότε δεν αποκλείεται να απαιτηθεί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση την επήρεια του Καστελόριζου, προκειμένου η Τουρκία να μην είναι εντελώς αποκλεισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο και εφόσον η Ελλάδα «κλωτσάει» (εξαρτάται από την κυβέρνηση) να της προταθεί κάποιο αντάλλαγμα, με βάση την αρχή των αμοιβαίων συμφερόντων που ισχύει στις διαπραγματεύσεις. Αυτό, επαναλαμβάνουμε θέλει ο διεθνής παράγοντας, ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ

Το πιο σημαντικό αυτή την στιγμή, μετά όσων είδαμε, είναι να μην αποκοπεί η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου!!! Το κοινό σύνορο πρέπει να διατηρηθεί και να μην το σπάσει η Τουρκία, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας να προχωρήσει και η οριοθέτηση ΑΟΖ Αθήνας-Λευκωσίας. Άλλωστε χωρίς την Κύπρο, δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.

ΠΛΕΟΝ, η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας έχει ενισχυθεί και, καθώς πλέον η Ελλάδα έχει υπογράψει με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να υπογράψει και με την Κύπρο και κατά συνέπεια η Τουρκία μένει μόνη και πρέπει τώρα να προσέλθει στην βάση του Διεθνούς Δικαίου για να διαπραγματευτεί για την οριοθέτηση από κοινού της ΑΟΖ μεταξύ μας, της μοναδικής εκκρεμότητας που δέχεται η Ελλάδα πως υπάρχει με την γείτονα (ΠΑΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΘΕΣΗ).

Εκεί θα παιχτεί όλο το παιχνίδι. Θα το δεχθεί αυτό η Τουρκία του Ερντογάν; Θα δεχτεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τις διαπραγματεύσεις;