ΥΠΟΙΚ: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025

«Τα τελευταία 5 χρόνια, η Ελλάδα, χωρίς να γίνει παράδεισος, έκανε σημαντικά βήματα μπροστά»,

δήλωσε από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι περισσότεροι από 400.000 πολίτες που ήταν άνεργοι τώρα έχουν δουλειά. «Δεν είναι τυχαίο αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «βασίστηκε στη δημοσιονομική σοβαρότητα και σε στάση φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

Όπως είπε ο υπουργός, «πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις, για να κλείσουμε οριστικά τις πληγές της περασμένης δεκαετίας και να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της ΕΕ».

Ανέφερε την περαιτέρω βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την επιτάχυνση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής με την περαιτέρω μείωση των φόρων.

Δήλωσε ότι ασκείται συνετής δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβληθεί το φθινόπωρο στις Βρυξέλλες, και αποτελεσματική και δίκαιη κοινωνική πολιτική.

Στον προϋπολογισμό του 2025, πρόσθεσε, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ενώ, έως το τέλος του 2024, θα γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θα υπάρξει η νέα μορφή- σε συνεννόηση με την Κομισιόν- για το «Σπίτι μου», θα υπάρξει παρέμβαση στην πολιτική των επιδομάτων για τη σωστότερη κατανομή, καθώς και δράσεις για το δημογραφικό.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις προτεραιότητες του ΥΠΕΘΟ, ανέφερε τις εξής:

-Υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε στο τέλος να υπάρξει χώρος για περαιτέρω μείωση των φόρων.

-Αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες και δημιουργία 5ου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

-Νομοθετική συνέχιση της ατζέντας για τη βελτίωση της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς.

-Απλούστευση του πλαισίου για τις συγχωνεύσεις- εξαγορές των επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα.

-Μεταρρύθμιση των κανόνων των δημόσιων επενδύσεων, με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια.

-Ψήφιση έως το τέλος του Ιουλίου του νομοσχεδίου για το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, που λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2025.

απεμπε – φωτο:eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί