• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΧΡΗΜΑ
  • Μας αφορά όλους: Τα τρία πράγματα που κατάφερε η κυβέρνηση – Πως θα αλλάξουν τα πράγματα (BINTEO)

Μας αφορά όλους: Τα τρία πράγματα που κατάφερε η κυβέρνηση – Πως θα αλλάξουν τα πράγματα (BINTEO)

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες να μοιράζει χρήματα,

ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί ή ότι έχουμε βγει από τα Μνημόνια.

Όποια έκθεση και αν δει κανείς είτε για τα μακροοικονομικά στοιχεία, είτε για την φορολογία, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις τόσο στην ανταγωνιστικότητα όσο και στην φορολογία τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση έχει πετύχει ταυτόχρονα τρία πράγματα που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες.

Έχουμε και λέμε:

1. Ραγδαία αύξηση Φορολογίας

Τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην αύξηση των φόρων τα τελευταία χρόνια κερδίζει επάξια η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή του για τα στατιστικά των δημοσίων εσόδων (Public Revenue Statistics 2018) τα συνολικά δημόσια έσοδα ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ήταν το 2014 στην Ελλάδα στο 35,7% ενώ ο μέσος όρος στην περιοχή του ΟΟΣΑ ήταν στο 33,6%. Με άλλα λόγια η Ελλάδα βρισκόταν το 2014 μόλις δυο μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Το 2017 που είναι και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του οργανισμού τα δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτοξεύθηκαν κατά περίπου τέσσερις μονάδες στο 39,4% ενώ ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε λιγότερο από μια μονάδα, δηλαδή κατά 0,6 της μονάδας στο 34,2%.

Η αύξηση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Από το 2015 και μετά έγινε γενικευμένη αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων καθώς αυτό επιλέχθηκε ως βασικό μέσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του τρίτου μνημονίου αντί της μείωσης των κρατικών δαπανών που θα στοίχιζε περισσότερο πολιτικά στην κυβέρνηση.

Με μία φράση προτιμήθηκαν οι διορισμοί στο Δημόσιο και τα κρατικά επιδόματα φτώχειας από την μείωση των κρατικών δαπανών με ταυτόχρονη μείωση των φόρων και ενίσχυση της εγχώριας ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την μεσαία τάξη.

2. Εκτόξευση (αναγκαστικής) φοροδιαφυγής λόγω υψηλών φόρων

Ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο μάλιστα για ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως αναφέρει το liberal.gr. Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

3. Μαζική φυγή επιχειρήσεων στο Εξωτερικό

Γράφει το Liberal.gr: Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στην Κύπρο οι εγγραφές ελληνικών επιχειρήσεων ανήλθαν το διάστημα 2012-2017 σε 6962, οι περισσότερες εκ των οποίων την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα το 2016 προχώρησαν σε εγγραφή 1.799 εταιρείες ενώ το 2017 περίπου 1.800. Μάλιστα ακόμα και την περίοδο που η Κύπρος ήταν σε πρόγραμμα αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις διάλεξαν να συνεχίσουν εκεί τις δραστηριότητες τους.

Δυστυχώς, η ζημιά που έχει προκληθεί στην οικονομία είναι μεγάλη και ενδεχομένως χρειαστεί αρκετό καιρό για να ορθοποδήσει.

Προϋπόθεση: Η νέα κυβέρνηση να αλλάξει την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Αριστερά, μειώνοντας τους φόρους και εξαφανίζοντας τις ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές.

  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...