Φορολογία ελ. επαγγελματιών: Ποιοί εξετάζουν αλλαγές μετά τις σφοδρές αντιδράσεις;

Ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Οικονομικών μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις νέες αλλαγές στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών που εξετάζονται.

Ο κ. Τσάπαλος έκανε διευκρινίσεις, και ξεκαθάρισε:

«Ο νόμος αυτός καθεαυτός για την φορολόγηση των ελ. επαγγελματιών δεν πρόκειται να αλλάξει, είναι μια κομβική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που την πιστεύουμε και θα την εφαρμόσουμε. Αναφέρομαι στο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο διευρύνει την φορολογική βάση, σταματούν να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και μπαίνουν στο «παιχνίδι» της φορολόγησης και οι ελ. Επαγγελματίες.

Ζητάμε κάτι το πάρα πολύ απλό: να πληρώνουν έστω τον φόρο που αντιστοιχεί στον ανειδίκευτο εργάτη. Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς κυλούν οι φορολογικές δηλώσεις, είναι σε εξέλιξη μέχρι τις 26 Ιουλίου. Θα δούμε μέχρι τον Σεπτέμβριο και εφόσον υπάρξουν ορισμένες αδικίες, αν υπάρξουν, θα κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις εφόσον χρειαστεί. Μπορεί να είναι στον τζίρο ή στις προσαυξήσεις λόγω των ατόμων που απασχολεί κάποιος επαγγελματίας κτλ.».

Και συνέχισε: «υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις που πολλοί επαγγελματίες δεν τις γνωρίζουν. Γι΄αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες μεταβλητές, και τα λαμβάνουμε όλα υπ’ όψιν μας».

Υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος θεσπίζει τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Όσοι αμφισβητήσουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ελέγχονται από ΑΑΔΕ έως πέντε χρόνια πίσω, ενώ παράλληλα ελέγχονται και περιουσιακά στοιχεία μελών της οικογένειάς τους.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δύο στους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ, 45% κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ ένας στους 4 «έπιασαν» τα τεκμήρια εισοδήματος.

megatv – freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί