ΣΟΜΑΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ! Ένα ολόκληρο δίκτυο «μπάζει» στην χώρα «μισθοφόρους» – ΦΩΤΟ

Το θέμα που ανέδειξε το el.gr παίρνει τεράστιες διαστάσεις...

Πληθαίνουν οι ειδήσεις για τους Σομαλούς που έρχονται στην Ελλάδα, θέμα που είχε αναδείξει το el.gr, δείχνοντας Τούρκους στρατιώτες να εκπαιδεύουν Σομαλούς και να του μαθαίνουν τουρκικά εμβατήρια-συνθήματα (ΕΔΩ).

Μετά την αναφορά της ίδιας της κυβέρνησης στο θέμα (ΕΔΩ), όπως αποκαλύπτουν σήμερα, μέσα ενημέρωσης, όλο και περισσότεροι Σομαλοί ταξιδεύουν αεροπορικώς προς την Τουρκία, προκειμένου να περάσουν στην χώρα μας, από τα νησιά ή τον Έβρο.

Γράφεται χαρακτηριστικά πως τον τελευταίο καιρό, οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Σομαλία προς τα νησιά του Αιγαίου, μέσω Τουρκίας έχουν χτυπήσει … «κόκκινο», αναγκάζοντας σε κινητοποίηση τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες, αν και αργά, κατάλαβαν πως ο κίνδυνο είναι μεγάλος.

Από τις 214 αφίξεις παράνομων μεταναστών που καταγράφηκαν από τις αρχές Νοεμβρίου στη Λέσβο, οι 142 προέρχονται από την Σομαλία.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν τα ρεπορτάζ, η Τουρκία εφαρμόζει για τους πολίτες της Σομαλίας, ευνοϊκό καθεστώς χορήγησης βίζας σπουδών ή υγείας, που επιτρέπει νέους της χώρας να ταξιδέψουν αεροπορικώς προς την Τουρκία (η Turkish Airlines μάλιστα, είναι από τις λίγες ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν απευθείας πτήσεις προς την Μογκαντίσου), ώστε στην συνέχεια να στείλουν αυτούς που θέλουν στην Ελλάδα, γιατί όχι, ακόμα και για μισθοφορικό τάγμα που θα μπορούσε να δράσει εν ευθέτω χρόνω.

Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν φυσικά και ΜΚΟ. Βαρυσήμαντο ρόλο διαδραματίζει το τουρκικό «Γραφείο Διασύνδεσης», το οποίο λειτουργεί στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και διεκπεραιώνει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποκάλυψε πως η «ταρίφα» για έκδοση βίζας και μεταφορά στην Τουρκία φτάνει έως τα 1.500 ευρώ το άτομο. Το ποσό αυτό καλύπτεται από τον ενδιαφερόμενο ή από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Μογκαντίσου.

Μάλιστα, όπως γνωστοποιεί η Αθήνα, περισσότεροι από 2.000-2.500 Αφρικανοί αλλοδαποί, από την Σομαλία αλλά και το Κογκό, βρίσκονται το διάστημα αυτό «στοιβαγμένοι» στο Δικέλλι και στη Σμύρνη, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΟΜΑΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτα οι Σομαλοί μεταφέρονται με φορτηγά σε συγκεκριμένες περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Έπειτα καθένας από αυτούς πληρώνει έως και 800 ευρώ, στα μέλη των δικτύων λαθρεμπόρων, ούτως ώστε να τους μεταφέρουν στα μικρασιατικά παράλια απέναντι από την Λέσβο και την Σάμο. Χωρίς να τους ενοχλήσουν οι τουρκικές αρχές, οι οποίες κάνουν φυσικά τα στραβά μάτια, αν όχι τους βοηθούν να βρουν τον δρόμο τους, οι παράνομοι μετανάστες-πιθανοί μισθοφόροι επιβιβάζονται σε φουσκωτές βάρκες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Πριν γίνει αυτό, λαμβάνουν ενημέρωση από τους διακινητές με ποιες ΜΚΟ και με ποιόν τρόπο θα έρθουν σ’ επαφή μόλις περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Δείτε τους Σομαλούς να επικοινωνούν με την Aegean Boat Report, για να δηλώσουν που ακριβώς βρίσκονται και να λάβουν σχετικές οδηγίες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Νότης Μηταράκης, άφησε αιχμές κατά της γνωστής νορβηγικής ΜΚΟ «Aegean Boat Report» που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά νησιά. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών (messenger, whatsUp κ.α) η οργάνωση καλεί ομάδες παράνομων μεταναστών, που βρίσκονται στη θάλασσα και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να την ενημερώσουν με φωτογραφικό υλικό και το «στίγμα» τους, προκειμένου να τους καθοδηγήσει για το πως θα προσεγγίσουν το κοντινότερο ελληνικό νησί και τι πρέπει να πράξουν στη συνέχεια ώστε έρθουν σ’ επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ .

Ένα ολόκληρο δίκτυο εις βάρος των Ελλήνων…

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί