Κοζάνη – Η περιοχή της Ελλάδας με τις περισσότερες μέρες καραντίνας: «Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε»

"Παρότι δεν έχουμε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από αρχής της πανδημίας έχουμε τις περισσότερες φάσεις καραντίνας" λέει στο Sputnik ο Δήμαρχος Κοζάνης,

σημειώνοντας ότι η περιοχή βιώνει παράλληλα με την πανδημία μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

«Είμαστε η περιοχή με τις περισσότερες μέρες καραντίνας»:

Με τα λόγια αυτά ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, περιγράφει στο Sputnik την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και την κόπωση των κατοίκων.

Μετά το τέλος του περσινού καλοκαιριού, ο κορονοϊός έκανε νωρίς την εμφάνισή του στην Κοζάνη με την πρώτη αύξηση κρουσμάτων να καταγράφεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στις αρχές Οκτωβρίου καταγράφεται αύξηση η οποία συνεχίζει επιθετικά θέτοντας τις υγειονομικές αρχές σε συναγερμό.

Το χρονικό των περιοριστικών μέτρων στην Κοζάνη

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν στις 7 Οκτωβρίου 2020 η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης μαζί με τα Ιωάννινα να μπουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων όπως κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12:00 τα μεσάνυχτα, αναστολή κάθε εκδήλωσης, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων, κ.ά

.Στις 16 Οκτωβρίου 2020 η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο στις υγειονομικές αρχές και η περιοχή μπαίνει σε βαθύ κόκκινο και φυσικά σε καραντίνα.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Κοζάνη αποτελεί έναν διαρκή «πονοκέφαλο» για τις αρμόδιες Αρχές, ενώ σήμερα είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που δεν λειτουργεί καθόλου το λιανεμπόριο.

Εξάλλου τα 663 κρούσματα του τελευταίου 14ημέρου μπορεί να είναι λιγότερα από τα 733 του προηγούμενου 14ημέρου, αλλά δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων.«Είμαστε η μοναδική περιφερειακή ενότητα στην Ελλάδα που έχει εντελώς κλειστό το λιανεμπόριο. Τα κρούσματα είναι ψηλά, αλλά τις τελευταίες πέντε ημέρες έχει αρχίσει μια κάμψη του ρυθμού αύξησης της καμπύλης» δήλωσε ο κ. Μαλούτας.

Η κατάσταση στο «Μαμάτσειο» νοσοκομείο, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, είναι «τραγική» και προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί ο κορονοϊός «άδειασε την ψυχιατρική, το παθολογικό-χειρουργικό και οι ασθενείς στάλθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές».

Η δυναμικότητα του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου είναι περίπου 200 κλίνες.Η μεγάλη διασπορά του ιού δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και όπως λέει ο κ. Μαλούτας, η παρατεταμένη κακή επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης «είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς ούτε εμείς μπορούμε να το εξηγήσουμε. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια».

«Παρότι δεν έχουμε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων απαρχής της πανδημίας, έχουμε τις περισσότερες φάσεις καραντίνας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το παρατεταμένο lockdown ήρθε να προστεθεί επιβαρυντικά, προσθέτει ο κ. Μαλούτας, στην οικονομική ζωή του τόπου σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση της περιοχής (σ.σ. το κλείσιμο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη).

«Το lockdown ήρθε και κάθισε σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον λόγω της απολιγνιτοποίησης και του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη» κατέληξε ο Δήμαρχος Κοζάνης.

(Πηγή: sputniknews)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί