«Τριπολική Παγκόσμια Τάξη»: Ο στρατηγός των ΗΠΑ δίνει το… χέρι σε Κίνα και Ρωσία

Δυνατή εξέλιξη

Ο ισχυρός στρατηγός των ΗΠΑ Mark Milley μιλά δημόσια για μια τριπολική παγκόσμια τάξη στην οποία οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να καθορίσουν την μοίρα του κόσμου.

Γράφει το γερμανόφωνο Russia Today:

Ο στρατηγός των ΗΠΑ, Mark Milley, ο οποίος κατέχει την θέση του Αρχηγού του Επιτελείου των ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα στελέχη των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. Η γνώμη του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Τύπο.

(…)

Πριν από λίγες ημέρες, ο Milley μοιράστηκε ξανά με δημοσιογράφους την συνολική του εκτίμηση για την κατάσταση στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. Σε ένα podcast με τίτλο  «How to Avoid a Great-Power War – Πως να αποφύγετε έναν Μεγάλο Δυνατό Πόλεμο» που μεταδόθηκε από το γνωστό  περιοδικό Foreign Affairs την Τρίτη , μίλησε, μεταξύ άλλων, για την κατάσταση στην σύγκρουση με την Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, όπως υποδηλώνει ο τίτλος, ο Milley ασχολήθηκε κυρίως με την γεωπολιτική μάχη εξουσίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή των ηγεμονικών ΗΠΑ από την μια πλευρά και των ανερχόμενων αμφισβητιών της λεγόμενης αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας από την άλλη.

Όσον αφορά την στρατηγική για την αποφυγή μιας μεγάλης σύγκρουσης υπερδυνάμεων, σύμφωνα με τον Milley, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ αυτών των χωρών (ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα) είναι μια βασική πτυχή που ο ίδιος λαμβάνει πολύ προσεχτικά υπόψη.

Κατά την γνώμη του, ο κόσμος σήμερα είναι τριπολικός γιατί η μοίρα του καθορίζεται από τρεις δυνάμεις – τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία (σ.σ. ή δίπολικός, δεδομένου ότι η σίνο-ρωσική συμμαχία στηρίζεται από το ίδιο οικονομικοπολιτικό κέντρο εξουσίας, το οποίο αντιτίθεται στην διεθνιστική δύση).

Από αυτή την άποψη, ο Milley είχε πει στο NBC το 2021 ότι μια τριπολική παγκόσμια τάξη θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο εγγύς μέλλον. Τότε είχε προβλέψει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι μεγάλες δυνάμεις. Κατά την γνώμη μου, εισερχόμαστε σε έναν τριπολικό κόσμο που θα είναι δυνητικά πιο ασταθής, από στρατηγικής άποψης, από αυτό που ζούσαμε τα τελευταία 40 , 50, 60 ή 70 χρόνια».

Το γεγονός ότι τώρα επιβεβαιώνεται αυτή η εκτίμησή του είναι αξιοσημείωτο και καθιστά επίσης σαφές ότι η ηγεσία στην Ουάσιγκτον –ανεξάρτητα από την επίσημη θέση της– έχει πλήρη επίγνωση ορισμένων εξελίξεων. Συγκεκριμένα, γνωρίζει πως η Κίνα συνεχίζει την άνοδό της ως ο κορυφαίος παίκτης στις παγκόσμιες υποθέσεις παρά την πανδημία COVID-19 και ότι η Ρωσία τα πηγαίνει απροσδόκητα καλά εν μέσω εντάσεων με την συλλογική Δύση. Επιπλέον, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η  συνεργασία και η δέσμευση  αυτών των δύο χωρών σε διεθνές επίπεδο και στον τομέα της πολιτικής ασφαλείας έχουν αποδυναμώσει σημαντικά την θέση της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών παγκοσμίως.

Ο Milley περιγράφει το τρέχον επίπεδο των στρατιωτικών δεσμών Κίνας-Ρωσίας στο podcast ως «πολύ μέτριο» και καθιστά σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλίσουν ότι το Πεκίνο και η Μόσχα δεν θα σχηματίσουν μια στρατηγική στρατιωτική συμμαχία. 

Ως προς την τριπολικότητα που αναλύει, ο Αμερικανός εστιάζει, κατά κύριο λόγο, στην τεχνολογική πρόοδο στον τομέα των οπλικών συστημάτων και έτσι δίνει μεγάλη σημασία πρωτίστως στους υπερηχητικούς πυραύλους. Αυτά τα όπλα θα καθόριζαν μελλοντικές συγκρούσεις και πολέμους και ο Milley είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τέτοιους πυραύλους, άπαξ και δεν είναι πια ισχυρότεροι σε άλλους τομείς.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί