Πέθανε κι εκεί το Δημόσιο Νοσοκομείο: 15 λεπτά σιγή κράτησαν ιατροί και νοσηλευτές σε 15 πόλεις της Γαλλίας

Γιατροί και νοσηλευτές σε πολλά γαλλικά νοσοκομεία τήρησαν σήμερα ενός λεπτού σιγή για «τον προαναγγελθέντα θάνατο του δημόσιου νοσοκομείου».

Καταγγέλουν τις συνθήκες εργασίας και την έλλειψη μέσων για να κάνουν τη δουλειά τους.

Στο Στρασβούργο, για τρίτη φορά, περίπου 300 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μέσα στο κρύο και έμειναν ακίνητοι και σιωπηλοί επί ένα λεπτό.

«Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους ασθενείς μας παρά την εξάντλησή μας, παρά την έλλειψη κλινών, παρά τις περικοπές (…) αλλά δεν τα καταφέρνουμε», είπε ο Δρ Σεμπαστιάν Αρσκότ, γιατρός στα επείγοντα. «Το δημόσιο νοσοκομείο πεθαίνει», πρόσθεσε.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε στις 10 Δεκεμβρίου από το Στρασβούργο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ. Επεκτάθηκε κατόπιν σε άλλα νοσοκομεία της ανατολικής Γαλλίας και σήμερα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε νοσηλευτικά ιδρύματα 15 πόλεων.

«Παντού στη Γαλλία, ξεπεράσαμε πλέον το σημείο όπου δεν περιθάλπουμε καλά τους ασθενείς, τώρα δεν τους περιθάλπουμε καθόλου» σχολίασε ο Δρ Πιερ Κατουάρ, που μετείχε σε μια αντίστοιχη κινητοποίηση 90 εργαζομένων στο Μπορντό. «Καμιά φορά περισσότεροι από 20 ασθενείς περιμένουν στον διάδρομο να τους δει ένας γιατρός για να μάθουν, τουλάχιστον, αν είναι σοβαρή η κατάστασή τους ή όχι», εξήγησε.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της Covid-19, όμως αυτό «είναι συνέπεια των επιλογών που έγιναν εδώ και 20 χρόνια», πρόσθεσε ο γιατρός.

photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί