«Γκρεμίζεται» η Ευρώπη τους! Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας των Βρυξελλών – «Έχασα την πίστη μου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του. Κατά τις εκτιμήσεις του, απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19. Ο Φεράρι είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο. Υπέβαλε την παραίτησή του […]

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του.

Κατά τις εκτιμήσεις του, απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο Φεράρι είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο.

Υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, σύμφωνα με τους «Financial times».

Σε μία δήλωση σχεδόν 1.000 λέξεων αναφέρει ότι είναι «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει πως «έχασε την πίστη του στο σύστημα».

Αιτία της παραίτησής του αναφέρει πως είναι, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων και «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC.

Μεγάλα τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ΕΕ. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει εάν δεν καταστεί εφικτή μια συμφωνία σε μια κοινή οικονομική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησαν σήμερα Ισπανοί υπουργοί, αφού το μπλοκ απέτυχε να καταλήξει σε έκδοση κοινού χρέους με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Παράλληλα διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μία διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας: «Διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο».

photo video screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί