Η ευρωπαική οικονομία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε «δύο δεκανίκια», στα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ.
Η ίδια μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αποσυρθούν πριν η οικονομία ανακάμψει πλήρως.
«Φανταστείτε έναν ασθενή ο οποίος αναρρώνει από ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά ακόμη χρησιμοποιεί πατερίτσες για να μπορεί να βαδίζει. Δεν θα ήταν σωστό να του αφαιρέσουν οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πατερίτσες – δηλαδή, είτε τη νομισματική, ή τη δημοσιονομική βοήθεια – πριν να είναι σε θέση να περπατά χωρίς υποβοήθηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ είναι εναρμονισμένες με την πραγματικότητα, καθώς νωρίτερα τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης το Φεβρουάριο και την υποχώρηση που κατέγραψε ο σχετικός δείκτης, είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι αγορές των ομολόγων στην ευρωζώνη και ν΄ αντιδράσουν με άνοδο των αποδόσεων.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 72 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,90% από 0,87% χθες, έναντι 0,25% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,15%.
Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1983 δολ. από 1,1948 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1964 δολ.
photo video screenshot
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στενά του Ορμούζ: Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης πως έχουν τα πράγματα
- Μέση Ανατολή: “Είμαστε στα πρόθυρα ενός ευρύτερου πολέμου”, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΟΗΕ
- Κακοκαιρία: Σοβαρές ζημιές και απεγκλωβισμοί από οχήματα στον Δήμο Διονύσου
- Μέση Ανατολή: Ο Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν συζήτησαν για την κρίση στην περιοχή
- Η Μόσχα ζητά κατάπαυση του πυρός για να απομακρύνει τους Ρώσους εργαζομένους από πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν
- Ουκρανία: Τον έβαλαν στο πορτμπαγκάζ για να τον… στείλουν στο μέτωπο, vid
- Ο Μακρόν απαντά στις δηλώσεις Τραμπ για τη σύζυγό του: «Άκομψες και χαμηλού επιπέδου»
- Όρμπαν σε ηγετίσκους της Ε.Ε.: «Αφήστε τον Πούτιν, μόνη μας ελπίδα είναι η ρωσική ενέργεια»
- Ηρωίδα υπάλληλος καταστήματος αφόπλισε με επιτυχία ληστή, vid
- Γεραπετρίτης: Η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αγαθά, αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα









