«Το οικονομικό κόστος για την Γερμανία έπειτα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία είναι ενδεχομένως σημαντικά μεγαλύτερο από 200 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW Μαρσέλ Φράτσερ στην «Rheinische Post», εξηγώντας ότι κυρίως το υψηλό ενεργειακό κόστος μείωσε την ανάπτυξη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 και κατά αντίστοιχο ποσοστό το 2023 μέχρι σήμερα.
Αυτό, διευκρίνισε ο κ. Φράτσερ, είναι μόνο το «άμεσο οικονομικό κόστος», καθώς θα προέκυπτε επιπλέον επιβάρυνση από τις «κλιμακούμενες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συγκρούσεις, ειδικά με την Κίνα», οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τις εξαγωγικές εταιρίες.
Έρευνα του DIW αναφέρει ότι «οι απώλειες για το 2022 ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ και στα 140 δισεκατομμύρια για το 2023», ενώ ο οικονομολόγος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Γκρέμλινγκ επισήμανε ότι κατά τα έτη 2022 και 2023 ήταν ακόμη αισθητές οι συνέπειες της πανδημίας, επομένως δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η πραγματική οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Φράτσερ, το κόστος του πολέμου επιδεινώνει ιδιαίτερα την κατάσταση για τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.
(απεμπε – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Α. Διαμαντοπούλου: Το επερχόμενο συνέδριο είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αναταχθεί το κόμμα
- Το «σκοτεινό» σενάριο που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ
- Ά.Σκέρτσος: Διαχρονικό το πρόβλημα του ελληνικού και ευρωπαϊκού μηχανισμού αγροτικών ενισχύσεων
- ΥΠΕΝ-«Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» με αυξημένο κονδύλι
- Σε επιφυλακή οι Φιλιππίνες εν αναμονή του τυφώνα Kalmaegi – Χιλιάδες άνθρωποι εκκένωσαν τις εστίες τους
- Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας
- Σ. Ζαχαράκη: Τα σχολεία στα Βορίζια θα ανοίξουν στα μέσα της εβδομάδας
- Τον Γ. Γεραπετρίτη θα συναντήσει την Τρίτη η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
- Στη Θεσσαλονίκη η σταρ του παγκόσμιου σινεμά, Ιζαμπέλ Ιπέρ, για το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
- Ηράκλειο: Κηδεύτηκε ο 39χρονος στα Βορίζια σε κλίμα οδύνης – Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο χωριό









