Λαβρόφ: Kάποιοι στη Δύση αφήνουν να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρέπει να συζητήσει την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι κάποιοι στη Δύση αφήνουν να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα πρέπει να συζητήσει την ειρήνη στην Ουκρανία διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της απέτυχαν να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και τον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Δύση αλλάζει τις τακτικές της και τη στρατηγική της στην Ουκρανία.

«Η Δύση πραγματικά αλλάζει τις τακτικές της –ίσως ακόμα και να σκέπτεται να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική. Διότι εάν η ‘στρατηγική ήττα της Ρωσίας’ είναι στρατηγική, συγχωρέστε μου την ταυτολογία, τότε αυτή η στρατηγική απέτυχε παταγωδώς», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις, κάποιοι ψίθυροι: για ποιο λόγο εσείς (η Ρωσία) δεν συναντάτε κάποιον στην Ευρώπη που θα ήταν έτοιμος να μιλήσει, να μιλήσει για την Ουκρανία χωρίς την ίδια την Ουκρανία», δήλωσε ο Λαβρόφ, που επανέλαβε επίσης ότι η Μόσχα θα επιτύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ, που βρίσκεται σε αυτό το αξίωμα από το 2004, δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είχαν «μυστική» συνάντηση πριν από περίπου 10 ημέρες, στο πλαίσιο της Ομάδας των 7 (G7) πλέον ανεπτυγμένων χωρών, για να συζητήσουν τη λεγόμενη «ειρηνευτική φόρμουλα» που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι συμφώνησαν σε περαιτέρω συνάντηση τον Ιανουάριο και σε «ειρηνευτική σύνοδο» τον Φεβρουάριο με βάση την πρόταση του Ζελένσκι.

Το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ζελένσκι προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την παύση των εχθροπραξιών και την αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η ιδέα του Ζελένσκι είναι παράλογη καθώς δεν περιλαμβάνει τη Ρωσία στις συνομιλίες.

(ΑΠΕΜΠΕ-φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί