Φινλανδία: Είμαστε έτοιμοι για κακόβουλες ενέργειες από τη Ρωσία

Η Φινλανδία θα κλείσει τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 4 από τις 9 μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι αφήνει παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση.

“Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα Βάαλιμα, Νούιγιαμα, Ιμάτρα και Νίιραλα στα σύνορα ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Ρωσία”, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μάρι Ραντάνεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η φινλανδική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία, εκφράζοντας υποψίες ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία προσχώρησε στο NATO τον Απρίλιο.

“Είμαστε προετοιμασμένοι για διαφόρων ειδών ενέργειες, για κακόβουλες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας, οπότε η κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη”, δήλωσε ο φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο.

“Θέλουμε το φαινόμενο αυτό να σταματήσει, θέλουμε η δραστηριότητα στα σύνορα να επανέλθει στο φυσιολογικό”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

“Αν η κατάσταση επεκταθεί σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις και γίνει πιο δύσκολη, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα”, πρόσθεσε.

Τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα.

Το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε τον Απρίλιο να λάβει “αντίμετρα” μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO, χαρακτηρίζοντας την διεύρυνση της δυτικής συμμαχίας “επίθεση στην ασφάλεια” της Ρωσίας.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 σχέδιο για την κατασκευή φράκτη κατά μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Ρωσία.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί