Κίνα-Χονγκ Κονγκ: Τρεις φοιτητές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε σήμερα τρεις φοιτητές σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από δυόμιση ως έξι χρόνια για την ανάμιξή τους σε σχέδιο βομβιστικών επιθέσεων με στόχο μεταξύ άλλων κυβερνητικά κτίρια.

Με την ετυμηγορία αυτή ολοκληρώνεται ένας κύκλος από δίκες που είχαν στόχο τα μέλη της ελάχιστα γνωστής οργάνωσης “Returning Valient”, κυρίως φοιτητές που προωθούν την αντίσταση στην Κίνα.

Στους τρεις άνδρες, ηλικίας μεταξύ 20 και 23 ετών, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για “συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών” βάσει του Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας.

Αυτοί κατηγορούνταν ότι ήθελαν να φτιάξουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και να τους τοποθετήσουν σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών κτιρίων, σηράγγων, κτιρίων της αστυνομίας, εγκαταστάσεων του σιδηροδρομικού δικτύου και δικαστηρίων, από την 1η Απριλίου ως τις 5 Ιουλίου του 2021 μετά τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις που κατήγγειλαν τις παρεμβάσεις του Πεκίνου.

Αυτοί συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2021 προτού οποιοσδήποτε εκρηκτικός μηχανισμός φτιαχτεί ή χρησιμοποιηθεί.

Ο Χο Γιου-ουάνγκ, ο οποίος ήταν 17 ετών όταν συνελήφθη, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών.

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι είναι ο ηγέτης του κινήματος, “υπεύθυνος κυρίως για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών”.

Ο 21χρονος Κβοκ Μαν-χέι και ο 23χρονος Τσέουνγκ Χο-Γέουνγκ ομολόγησαν και οι δύο την ενοχή τους στην κατηγορία για “συνωμοσία με στόχο την πρόκληση εκρήξεων”.

Αυτοί καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε ποινές φυλάκισης δυόμιση και έξι ετών.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Τσέουνγκ έδωσε 40.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (περίπου 5.000 ευρώ) στον Χο για να αγοράσει υλικά και χημικά προϊόντα.

“Το εχθρικό κοινωνικό κλίμα το 2019 και το 2020 ήταν τέτοιο που μπόρεσε να μετατρέψει ανθρώπους με καλό χαρακτήρα σε εξτρεμιστές”, δήλωσε ο δικαστής Άλεξ Λι, ένας από αυτούς που επελέγησαν από την κυβέρνηση για τις υποθέσεις που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια.

“Όποιος κι αν ήταν ο στόχος των κατηγορουμένων, το σχέδιό τους ήταν σατανικό, αναμφίβολα”, συνέχισε ο δικαστής.

Περίπου 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ανήλικοι, που συνδέονται με το Returning Valient, καταδικάστηκαν στις δύο προηγούμενες υποθέσεις που εμπίπτουν στον νόμο για την ασφάλεια, ο οποίος θεωρείται από τους επικριτές του εργαλείο καταστολής που έχει στόχο τον περιορισμό της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και της έκτασης των δημόσιων ελευθεριών.

Η καταδίκη “παιδιών” οδήγησε πέρυσι τον ΟΗΕ να εκφράσει την ανησυχία του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί