Guardian: Οι Ελληνες απορούν με το χάος στη Βρετανία, την ώρα που το lockdown στη χώρα τους αίρεται

Δημοσίευμα του Guardian αποθεώνει την Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, προχωρώντας μάλιστα σε συγκρίσεις ανάμεσα στη χώρα μας και στο χάος που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία.

«Οι Έλληνες απορούν με το χάος στη Βρετανία, την ώρα που το lockdown στη χώρα τους αίρεται», είναι ο τίτλος του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας, που ξεκινά κάνοντας αναφορά σε έναν Έλληνα επιχειρηματία ο οποίος αποφάσισε να επαναπατρίσει την κόρη του που σπούδαζε στη Μεγάλη Βρετανία.

ΟΙ Βρετανοί υποτίμησαν την κατάσταση με τον κορωνοϊό
«Όταν ο Παύλος Παντελίδης συνειδητοποίησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού κινείται προς τη Δύση, αγόρασε αεροπορικό εισιτήριο και πέταξε από την Αθήνα στο Λονδίνο. Στη συνέχεια πήγε με αυτοκίνητο βόρεια, στο Νότιγχαμ, για να πάρει την κόρη του, μια φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της πόλης, πριν επιστρέψει μαζί της την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Ως ένθερμος θαυμαστής των Βρετανών, ο επιχειρηματίας δεν είχε καμία αμφιβολία ότι αυτό που έκανε ήταν σωστό. “Οι Βρετανοί είναι μαχητές, αλλά μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι υποτιμούσαν την κατάσταση”, είπε ο Έλληνας επιχειρηματίας», γράφει ο Guardian.

Και συνεχίζει:

«Ενώ ο Covid-19 σάρωνε περνώντας από τη Βόρεια Ιταλία, ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθούσε να διστάζει, με την κυβέρνησή του να δείχνει ανησυχητικά σημάδια εφησυχασμού. Δεν υπήρχε, όπως λέει ο Παντελίδης, χρόνος για χάσιμο. “Ήταν κάτι περισσότερο από μια κίνηση ενός προστατευτικού πατέρα. Ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο να τα κάνουν θάλασσα (σ.σ.: οι Βρετανοί)”, λέει ο Παντελίδης.

Χαοτική η στρατηγική της Βρετανίας για τον κορωνοϊό

Τις εβδομάδες πριν από τη διακοπή των πτήσεων από και προς Βρετανία που αποφάσισε η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα, η ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια προς την Ελλάδα εκτινάχθηκε από την πλευρά της ελληνικής κοινότητας στη Βρετανία. Οι Έλληνες, όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, είχαν μείνει αποσβολωμένοι από τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Η χαοτική στρατηγική της Βρετανίας, η αρχικά χαλαρή προσέγγιση και ο υψηλός αριθμός θανάτων αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό σε μια χώρα (σ.σ.: την Ελλάδα) η οποία, παρά τις σοβαρές συνέπειες από τη δεκαετή κρίση, είχε κρατήσει υπό έλεγχο τον ιό.


“Η διαχείριση της πανδημίας από τον Τζόνσον ήταν περίπου μεσογειακού στιλ, χαλαρή και άνετη”, λέει ο οικονομικός αναλυτής Αντώνης Παπαγιαννίδης, “Δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία αφέθηκαν να σαπίσουν, ότι το ενδιαφέρον για την οικονομία υπερκέρασε την υγεία”. Εν τη απουσία μιας υπεύθυνης ηγεσίας, οι Βρετανοί άκουγαν αντικρουόμενα μηνύματα, λέει ο Παπαγιαννίδης. “Στην αρχή τούς έλεγαν δεν υπάρχει πρόβλημα. Μετά, ότι υπάρχει πρόβλημα. Αυτός δεν είναι τρόπος να συμπεριφέρεσαι σε υπεύθυνους πολίτες. Έπρεπε να τους έχουν ενημερώσει για τους πραγματικούς κινδύνους”.

Η υπερηφάνεια αντικατέστησε τον θυμό και την ντροπή
Σε αντίθεση με τους περισσότερους από 31.000 ανθρώπους που έχουν πεθάνει μέχρι τώρα από τον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με 150 θανάτους και λιγότερα από 2.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, μετά την έγκαιρη επιβολή σκληρών μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. Ήταν μια έντονη αλλαγή τύχης για ένα έθνος που συνήθως συνδέεται με την ανυπακοή των πολιτών και την ανικανότητα -και τα δύο προϊόντα ενός δυσλειτουργικού κράτους, γράφει ο Guardian. Και καθώς η Βρετανία μπαίνει σε μία εβδομάδα που είναι αβέβαιο αν θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά τα μέτρα, οι Έλληνες προετοιμάζουν παραλίες και ξενοδοχεία για την τουριστική σεζόν, που ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει τον Ιούλιο καθώς οι περιορισμοί σταδιακά θα χαλαρώσουν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντισταθεί μέχρι τώρα στον πειρασμό να να κάνει βεβιασμένες κινήσεις. Όμως, καθώς οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να μιλούν για επιπέδωση της καμπύλης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στην κυβέρνησή του βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο. Η υπερηφάνεια αντικατέστησε τον θυμό και τη ντροπή -συναισθήματα που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της βόλτας με το τρενάκι του τρόμου, που ήταν η κρίση χρέους. Η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κρατικών θεσμών έχει επίσης αυξηθεί.

Ο Μητσοτάκης κατάλαβε νωρίς
Η ανθεκτικότητα που αποκτήθηκε μέσα από τα χρόνια της κρίσης μπορεί να προετοίμασε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, λένε οι αναλυτές. Αλλά ο Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία λιγότερο από έναν χρόνο πριν, δείχνει αποφασιστική ηγεσία, επιλέγοντας να παγώσει την οικονομία της χώρας την ώρα που μόλις άρχιζε να ανακάμπτει. Ο Έλληνας ηγέτης κατάλαβε ότι το σύστημα υγείας που έχει πληγεί από τη λιτότητα θα καταρρεύσει εάν ο ιός δεν περιοριστεί. Ειδικοί λοιμωξιολόγοι ήρθαν στο προσκήνιο, με καθημερινές ενημερώσεις.

“Ο Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, που διαβάζει κάθε μελέτη, κάθε νέα έρευνα που θα μπορούσε να δώσει ένα πλεονέκτημα έναντι του ιού”, λέει ένας σύμβουλός του. “Μπορεί να βρει Έλληνες με σημαίνουσες θέσεις σε φαρμακοβιομηχανίες στο εξωτερικό και να τους προσεγγίσει”. Δεν υπήρχε χώρος, όπως λέει, για αναστροφή, επίδειξη, ύβρη ή για “οποιοδήποτε συναίσθημα ότι είμαστε άτρωτοι” που χαρακτηρίζει χώρες με αυτοκρατορικό παρελθόν. “Γνωρίζαμε πολύ καλά τα όρια της Ελλάδας”.

Στοιχεία αρχαίου δράματος αυτό που συνέβη στον Τζόνσον
Η ασθένεια του Τζόνσον, η δραματική νοσηλεία του και η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του αντήχησαν στην Ελλάδα, καθώς πολλοί έχουν εντοπίσει ομοιότητες με τραγωδίες των αρχαίων συγγραφέων που είναι τόσο αγαπητοί στον κλασικιστική Βρετανό πρωθυπουργό.

“Με έναν τρόπο, αυτό που συνέβη στον Τζόνσον έχει στοιχεία αρχαίου δράματος”, λέει ο Παπαγιαννίδης. “Υπάρχει ένα στοιχείο κάθαρσης, εξιλέωσης, που είναι δύσκολο να μην παρατηρήσει κάποιος, αλλά αυτό που συμβαίνει στη Βρετανία γεμίζει εμάς τους Έλληνες με συναισθήματα πόνου και θλίψης”».

(iefimerida – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί