Δημοσκόπηση – Οι Ρώσοι δεν εμπιστεύονται τους διεθνείς οργανισμούς και το ΝΑΤΟ – Το 80% των νέων δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική

Πάνω από το 80% των νεαρών Ρώσων είτε δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, είτε δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη άποψη επί του ζητήματος.

Αυτό συνάγεται από τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο «Η ρωσική “γενιά Ζ”: θέσεις και αξίες» που πραγματοποίησαν από κοινού το γερμανικό Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ και το ρωσικό ερευνητικό κέντρο Levada-Centr.

Η πολιτική παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο για το 19% των νέων ηλικίας 14-29 ετών. Αυτό δεν οφείλεται, όπως αναφέρει η έρευνα, μόνο στην ελλιπή κατανόηση της έννοιας της πολιτικής δραστηριότητας και την έλλειψη κατανόησης του «πώς λειτουργεί η πολιτική», αλλά και στο ότι οι καθημερινές ασχολίες των νέων ανθρώπων έχουν ελάχιστη σχέση με αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως πολιτική.

Οι νέοι εμπιστεύονται ελάχιστα το κράτος και τους θεσμούς, αλλά εμπιστεύονται περισσότερο τα διάφορα κινήματα εθελοντών (49%) τον στρατό (44%) και τον πρόεδρο (42%).

Οι νεαροί Ρώσοι δεν εμπιστεύονται ΝΑΤΟ και συνδικάτα
Ωστόσο, παρότι οι νεαροί Ρώσοι εμπιστεύονται περισσότερο τους τρεις αυτούς θεσμούς, ως σύμβολα αλτρουισμού (τα κινήματα εθελοντών) και ως σύμβολα που εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας (στρατός και πρόεδρος), πιο πολύ δεν εμπιστεύονται τους διεθνείς οργανισμούς όπως για παράδειγμα το ΝΑΤΟ (δεν το εμπιστεύεται το 56%), τα ρωσικά πολιτικά κόμματα (50%) και τα συνδικάτα (44%).

Τι λένε οι ειδικοί για τα χαμηλά ποσοστά
Οι ειδικοί συσχετίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης των νέων προς τους κρατικούς θεσμούς με το χαμηλό επίπεδο ενασχόλησης της νεολαίας με την πολιτική και το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο πρόθεσης να συμμετάσχουν στην πολιτική.

Περίπου τα δύο τρίτα των νέων δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν με την πολιτική δραστηριότητα, μόνο το7% δηλώνει ότι θα ασχολούνταν ευχαρίστως στο μέλλον, ενώ σήμερα ασχολείται με την πολιτική μόνο το 1% των νέων. Οι πιο δημοφιλείς τρόποι πολιτικής δραστηριότητας για τους νέους είναι τα on-line (διαδικτυακά) αιτήματα διαμαρτυρίας (22%) και ο εθελοντισμός (23%). Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 συμμετείχε μόνο το 46% των ερωτηθέντων που είχαν τότε το δικαίωμα ψήφου.

Το 71% απεχθάνεται τις αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης
Το 47% των ερωτηθέντων νέων πιστεύουν ότι για την Ρωσία η δημοκρατία είναι το καλύτερο μοντέλο κοινωνικο-πολιτικού συστήματος, το 19% δεν συμφωνεί με την άποψη αυτή το 34% αδιαφορεί, ενώ το 71% απεχθάνεται τις αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης και την χρήση των κατασταλτικών μηχανισμών για την επίλυση των κοινωνικών και εθνοτικών ζητημάτων. Την ίδια στιγμή οι νέοι πιστεύουν στην παρουσία ενός «ισχυρού ηγέτη» (65%) και στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός «ισχυρού κόμματος» που θα είναι σε θέση να ενεργεί προς το συμφέρον της πλειοψηφίας.

Οι πιο διαδεδομένες πολιτικές αντιλήψεις μεταξύ των νεαρών Ρώσων είναι οι σοσιαλδημοκρατικές (28%), οι εθνικιστικές (16%), οι φιλελεύθερες (12%) και οι κομμουνιστικές (11%).

Το 52% πιστεύει ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μπορεί να είναι φιλικές
Όσον αφορά στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, μόνο το 52% πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μπορεί να είναι πράγματι φιλικές, ενώ μόνο το ένα τρίτο (30%) θεωρεί την Ρωσία ευρωπαϊκή χώρα.

Το 49% των νεαρών Ρώσων δεν θα ήθελαν να φύγουν από την Ρωσία για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, δηλαδή δεν προτίθενται ούτε να μεταναστεύσουν ούτε να φύγουν για σπουδές ούτε για να εργασθούν στο εξωτερικό, παρ’ όλο που το 26% δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μελλοντικά. Το 16% δήλωσαν ότι θα ήθελαν ή θα ήθελαν πολύ, να φύγουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για το εξωτερικό.

(iefimerida – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί