BBC: Πώς θα σωθεί το ελληνικό καλοκαίρι

Ελλάδα και Κροατία έδρασαν αστραπιαία λαμβάνοντας μέτρα, όμως το ερώτημα είναι πώς θα σώσουν το καλοκαίρι

H Ελλάδα ήταν πάντα περήφανη για τον ήλιο, τις παραλίες και τα νησιά της. Το ίδιο και η Κροατία.

«Ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να τινάξει στον αέρα την καλοκαιρινή σεζόν, ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των δυο χωρών, που κινήθηκαν γρήγορα για να σταματήσουν την επιδημία».

Αυτό αναφέρει το BBC κάνοντας έναν απολογισμό των μέτρων που πήραν Ελλάδα και Κροατία για τον κορωνοϊό, εστιάζοντας στην επόμενη μέρα και τις συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό των δυο χωρών.

Στην Ελλάδα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για τις επόμενες εβδομάδες, τονίζοντας πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις:

27 Φεβρουαρίου: ακυρώθηκαν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις

10 Μαρτίου: έκλεισαν σχολεία και πανεπιστήμια

12 Μαρτίου: η αφή της Ολυμπιακή Φλόγας γίνεται με λίγους επίσημους προσκεκλημένους · καταγράφεται ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό

13 Μαρτίου: κλείνουν καφετέριες και εστιατόρια

22 Μαρτίου: επιβάλλονται περιορισμοί στην κυκλοφορία

«Έκτοτε οι Έλληνες επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, για την αγορά τροφίμων ή για περίπατο με τα κατοικίδιά τους», σημειώνει το BBC, τονίζοντας πως τα μέτρα ήταν αυστηρά με περισσότερα από 60.000 πρόστιμα να επιβάλλονται για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ποσό 247.800 ευρώ. Όλα αυτά φαίνεται πως αναχαίτισαν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας για την Ελλάδα είναι 13 ανά εκατομμύριο, και 18 ανά εκατομμύριο στην Κροατία».

Το ελληνικό Πάσχα και η Θεία Κοινωνία
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση προερχόταν από τις θρησκευτικές παραδόσεις της και την θεία κοινωνία.

«Η Εκκλησία της Ελλάδας επέμενε για μέρες πως οι ασθένειες δεν μεταδίδονται μέσω της Θείας Κοινωνίας, που αποτελεί σώμα και αίμα Χριστού, αλλά γιατροί και επιστήμονες κάλεσαν τους ιερείς να υπακούσουν στην επιστήμη».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. «Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο πως «πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες». «Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας», ξεκαθάρισε στο διάγγελμά του.

Πώς αντέδρασε η Κροατία
Η Κροατία σήμανε γρήγορα συναγερμό. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εξέδωσε οδηγίες πολύ πριν την άφιξη τουριστών από την Γουχάν στα τέλη Ιανουαρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν πως Κινέζοι εργάτες στην ανακατασκευή της γέφυρας Pelješac στις δαλματικές ακτές μπορεί να έχουν επιστρέψει από μολυσμένες περιοχές της Κίνας.

Πότε ξεκίνησε το lockdown
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κροατία ήταν στις 25 Φεβρουαρίου, περίπου ένα μήνα μετά την Ιταλία και την Βρετανία και αφορούσε έναν άντρα, ο οποίος είχε βρεθεί στο Μιλάνο έξι ημέρες νωρίτερα για να δει τον αγώνα μεταξύ Ατλάντα και Βαλέντσια.

Μπορούν να σώσουν το καλοκαίρι;
Τώρα η Κροατία και η Ελλάδα προχωρούν σε σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων. Για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι πλέον πώς να κρατήσει εκτός τους ξένους, αλλά πώς να τους φέρει πίσω. Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες της Κροατίας φτάνουν τον Ιούλιο και ο τουρισμός «ευθύνεται» για σχεδόν το 1/5 της οικονομικής παραγωγής.

Αυτοί είναι κρίσιμοι μήνες, όμως, και για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Το φετινό μότο, λέει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι πως η Ελλάδα είναι ασφαλής από κορωνοϊό.

«Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την οκταετή οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown», σημειώνει το BBC. Περίπου το 25% του ΑΕΠ καλύπτεται από τον τουρισμό και μια στις πέντε θέσεις εργασίας, οπότε διαφαίνεται μια νέα κρίση: το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων θεωρούν «πιθανή» ή «πολύ πιθανή» μια χρεοκοπία, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Οι Έλληνες επιστήμονες επεξεργάζονται τις υγειονομικές προϋποθέσεις για τους επισκέπτες, λέει ο υπουργός Τουρισμού. «Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού», εξηγεί. «Με άλλα λόγια, το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχεται τακτικά για να διασφαλιστεί πως τουρίστες και Έλληνες θα είναι προστατευμένοι», προσθέτει το δημοσίευμα.

Αβεβαιότητα για τις αεροπορικές πτήσεις
Αγνωστο παραμένει πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις. Προς το παρόν οι δυο χώρες περιμένουν την ΕΕ να θέσει τους κανόνες που θα επιτρέπουν στον κόσμο να ταξιδέψει. Αν όμως δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να το κάνει μόνη της, προκειμένου να «ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα όσο γίνεται πιο σύντομα αλλά με υγιή τρόπο», λέει ο κ. Θεοχάρης. «Πρώτα θα εξετάσουμε τον εγχώριο τουρισμό, μετά τουρίστες από γειτονικές χώρες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή, τα ταξίδια οδικώς θα είναι είναι πιο ασφαλή συγκριτικά με τα αεροπορικά, οπότε θα δούμε νωρίτερα τέτοιου είδους τουρίστες», σημειώνει.

Παραδοσιακές αγορές όπως η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από χώρες που είναι και πιο κοντά και ενδεχομένως δεν χτυπήθηκαν τόσο πολύ από την πανδημία, αναφέρει το BBC. «Μπορεί να φαίνεται περίεργο να σκέφτεται κανείς διακοπές, αλλά πρόκειται για δυο χώρες με οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό και, έχοντας δράσει έγκαιρα και άμεσα, ένα πετυχημένο καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση».

(newmoney – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί