Αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας περιοδεύει σε Κίνα, Βιετνάμ και Λάος

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας επισκέπτονται την πρωτεύουσα της Κίνας, πρώτο σταθμό περιοδείας αντιπροσωπείας που αναμένεται επίσης στο Βιετνάμ και στο Λάος, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, ένδειξη της επανέναρξης της διπλωματικής δραστηριότητας από πλευράς της απομονωμένης χώρας.

Την αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Κιμ Σονγκ Ναμ, αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής, υποδέχθηκε αντιπρόσωπος του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο αεροδρόμιο, ανέφερε το KCNA, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή φύση του ταξιδιού.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος Εργασίας της Κορέας αναμένεται επίσης να ταξιδέψει στο Βιετνάμ και στο Λάος, σύμφωνα με προηγούμενο τηλεγράφημα του KCNA, που επίσης δεν εξήγησε ποιοι είναι οι σκοποί της περιοδείας.

Κατά το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο κ. Κιμ θεωρείται «ειδικός στην Κίνα». Είχε διατελέσει διερμηνέας των εκλιπόντων πρώην ηγετών της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ και Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα από την πλευρά του μετέδωσε πως η αντιπροσωπεία συνάντησε χθες Πέμπτη τον Γουάνγκ Χουνίνγκ, πρόεδρο κορυφαίου κινεζικού συμβουλευτικού οργάνου.

Η Κίνα παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η Βόρεια Κορέα και γενικά θεωρείται παραδοσιακός, στενός σύμμαχός της.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επιδιώκει να ενισχυθεί η σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική του έναντι της Σεούλ.

Τον Ιανουάριο, ο κ. Κιμ δήλωσε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών όρισαν το 2024 «έτος της φιλίας ΛΔΚ-Κίνας».

Ο Γουάνγκ Χουνίνγκ εξέφρασε χθες τη βούληση της Κίνας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για «να προχωρήσει η φιλία των δυο πλευρών, να βαθύνει η συνεργασία, να ενισχυθεί η στρατηγική επικοινωνία και να γίνει κοινή προσπάθεια για να υπάρξει ειρηνικό και σταθερό εξωτερικό περιβάλλον», σημείωσε το Νέα Κίνα.

Έπειτα από τα χρόνια που η χώρα παρέμεινε ερμητικά κλειστή, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η Βόρεια Κορέα έχει ξαναρχίσει κάποια διπλωματική δραστηριότητα. Στις αρχές Μαρτίου πήγε στη Μογγολία αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Πακ Μιονγκ Χο. Τον Σεπτέμβριο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν πήγε στη Ρωσία.

Η Βόρεια Κορέα έχει στενές σχέσεις με το Λάος και το Βιετνάμ, χώρες όπου κυβερνούν κομμουνιστικά κόμματα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA-KCNA)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί