Ειδικοί επισημαίνουν ότι «ίσως χρειαζόμαστε ακόμα ένα “αρνητικό άλμα δευτερολέπτου” την επόμενη δεκαετία».
Λόγω της ταχύτερης περιστροφής του πλανήτη πέριξ του άξονα του, η μέση διάρκεια της μέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που απαρτίζουν ένα 24ωρο, σύμφωνα με το «Time and Date».
Στην πορεία του έτους αυτό ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της μέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων, ήταν το 1937.
Όταν η διάρκεια περιστροφής της Γης, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (κίνηση πυρήνα πλανήτη, άνεμοι, ρεύματα ωκεανών, ατμοσφαιρική πίεση κ.α.), αποσυγχρονίζεται από τα ατομικά ρολόγια, τότε προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 έτη (πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση), δηλαδή περίπου κάθε 2,5 χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε, ήταν το 2016.
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η τάση της Γης ήταν να επιβραδύνει το ρυθμό της περιστροφής της και η μέρα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 24 ώρες, οπότε προέκυπτε η ανάγκη για προσθήκη εμβόλιμων δευτερολέπτων. Όμως πιο πρόσφατα, η Γη επιταχύνει συνεχώς το ρυθμό της, άρα ίσως χρειαστεί το αντίθετο, δηλαδή να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 28 ταχύτερες (μικρότερες σε διάρκεια) μέρες μετά το 1960 όλες συνέβησαν το 2020. Το ρεκόρ μικρότερης διάρκειας μέρας κατέχει η 19η Ιουλίου 2020, όταν η Γη συμπλήρωσε μια περιστροφή σε 1,46 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα.
(Από ertnews)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιδρομή ουκρανικών drones σε ρωσική πόλη
- Όταν ανοίγεις την πόρτα στους -25 βαθμούς και μέσα έχει 25 βαθμούς – ΒΙΝΤΕΟ
- Σαν σήμερα 14 Ιανουαρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Λίστα Έπσταϊν: Αρνούνται να καταθέσουν οι Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον
- ΣΥΡΙΖΑ: Απειλές και συνέχιση των αδιεξόδων, το αποτέλεσμα του ψευτοδιαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες
- «Ενορχηστρωμένες ταραχές» καταγγέλλει το Ιράν «για να δημιουργηθεί πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση»
- Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν με «πολύ ισχυρή δράση» εάν οδηγήσει διαδηλωτές στην κρεμάλα
- Τραγωδία στην Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 22 νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα, vid
- Η χειρονομία Τραμπ σε όσους τον έβριζαν που έγινε viral! ΒΙΝΤΕΟ
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στράφηκε κατά της ιρανικής ηγεσίας: Έχει «χάσει κάθε νομιμοποίηση»









