Σε ένα παριζιάνικο κατάστημα οπλισμού, ο Ιβ Γκολέ έχει δει τις πωλήσεις του να δεκαπλασιάζονται μετά τις λεηλασίες του περασμένου Σαββατοκύριακου κατά τη διάρκεια των κοινωνικών ταραχών. Μπροστά στις διαδηλώσεις του ερχόμενου Σαββάτου, οι καταστηματάρχες «οπλίζονται επειδή φοβούνται πολύ», λέει.
Το απόθεμά του από εκτοξευτές σφαιρών από καουτσούκ, διαθέσιμοι προς αγορά χωρίς άδεια για ενήλικες, έχει ήδη εξαντληθεί.
Ορισμένοι από τους πελάτες του «βρέθηκαν παγιδευμένοι στα καταστήματά τους με πλιατσικολόγους», λέει, περιτριγυρισμένοι από όπλα και κυνηγετικά γιλέκα.
Σε ένα άλλο κατάστημα πώλησης οπλισμού στην πρωτεύουσα, κάποιος άλλος μόλις αγόρασε σπρέι πιπεριού. Είναι «για την περίπτωση που πλιατσικολόγοι εισβάλουν στο κατάστημα», λέει αυτός ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος οπτικών.
Είναι ένας τρόπος να «έχεις κάποια μορφή άμυνας» και «χρησιμεύει για καθησυχασμό» σε περίπτωση βανδαλισμού, εξηγεί.
Στην λεωφόρο Μαζέντα, η οποία συνδέει τον σταθμό Γκαρ ντε λ’Εστ με την Πλατεία Δημοκρατίας, σκηνικό βίας το περασμένο Σάββατο, εργαζόμενοι προστατεύουν τις βιτρίνες με πάνελ από κόντρα πλακέ.
Στα πεζοδρόμια, σπασμένα τζάμια και άδεια φιαλίδια διαλύματος που χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα ματιών μετά από ρίψη δακρυγόνων, εξακολουθούν να βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα σε πεσμένα φύλλα των αρχών του φθινοπώρου.
Ενώ ορισμένοι καταστηματάρχες αποκτούν όπλα, άλλοι οπλίζονται με υπομονή.
«Το περασμένο Σάββατο ήταν μια φρίκη. Φοβήθηκα για τη ζωή μου», λέει ο Ζοσέ Γκετς, κομμωτής. «Αλλά δεν θέλω να πιστέψω ούτε λεπτό ότι θα συμβεί το ίδιο και το Σάββατο», προσθέτει, βέβαιος ότι το κράτος «έλαβε υπόψη τι συνέβη».
Πίσω του, η γυάλινη πόρτα του κομμωτηρίου του, σπασμένη από τους ταραξίες, είναι μπαλωμένη με μερικές σανίδες που επιτρέπουν να μπει αέρας.
Ο Εμανουέλ Ρενάλ, 60 ετών, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος χρωμάτων οικοδομών σε απόσταση αναπνοής από τον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντε λ’Εστ, παραμένει ψυχικά τραυματισμένος μετά τη βία του Σαββατοκύριακου. Κοιμάται στο μαγαζί του από τη Δευτέρα, το οποίο είναι πλέον μισοάδειο.
«Το επόμενο Σάββατο, αμφιβάλλω αν θα είμαστε ανοιχτά», λέει. «Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί οι πλιατσικολόγοι ήρθαν να κλέψουν χρώματα και εργαλεία», σημειώθηκε.
Συνολικά, 450 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές και 228 λεηλατήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με την αστυνομία του Παρισιού. Το γραφείο του δημάρχου προτρέπει τους κατοίκους να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή» το Σάββατο και συνιστά στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες να «μαζέψουν και τα ποδήλατά τους, καθώς και τις αυλές και τα έπιπλα εξωτερικού χώρου τους».
«Ανησυχούμε για το τι πρόκειται να συμβεί και η ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν είναι καθησυχαστική», λέει ο Πιερ-Εμανουέλ Ντουπρά, συνταξιούχος και πρόεδρος ενός συλλόγου κατοίκων και καταστηματαρχών στην περιοχή Λεζ Αλ στο κέντρο της πόλης.
«Το περασμένο Σάββατο, μείναμε παγιδευμένοι μέσα για δώδεκα ώρες λόγω των δακρυγόνων», λέει. Παραμένει, ωστόσο, αισιόδοξος.
Η Λοράνς, 82 ετών, που ζει στην καρδιά της γειτονιάς, προτιμά να μην ρισκάρει την τύχη της. Βαθιά επηρεασμένη από τις πρόσφατες ταραχές, αποφάσισε να φύγει για ένα Σαββατοκύριακο: «Το να κοιμηθείς έξω από το Παρίσι και να κάνεις μια βόλτα στο δάσος μου ακούγεται καλό».
Αυτή είναι η κατάσταση στην γαλλική πρωτεύουσα.
Θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα;









