Αυτή η κρίσιμη αποστολή ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει πριν από τα τέλη του έτους. Θα σηματοδοτήσει την πραγματική έναρξη του προγράμματος Artemis, με το οποίο οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν και πάλι ανθρώπους στη Σελήνη και, για πρώτη φορά, μια γυναίκα.
Η πρώτη πτήση πάντως δεν θα είναι επανδρωμένη: ο νέος πύραυλος SLS θα οδηγήσει την κάψουλα Orion μέχρι τη Σελήνη και στη συνέχεια το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη.
«Το παράθυρο εκτόξευσης τον Φεβρουάριο ανοίγει στις 12 και η τελευταία μας ευκαιρία θα είναι στις 27» του μηνός αυτού ανέφερε ο Μάικ Σάραφιν, ο επικεφαλής της αποστολής.
Αν χρειαστεί, κυρίως αν ο πύραυλος δεν είναι έτοιμος εγκαίρως, υπάρχουν και άλλα τέτοια «παράθυρα» τον Μάρτιο (12-27) και τον Απρίλιο (8-23).
Ο πύραυλος, με την κάψουλα Orion στην κορυφή του, βρίσκεται ήδη συναρμολογημένος στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντας. Έχει ύψος περίπου 100 μέτρα.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο. Δείχνει ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», σχολίασε ο Σάραφιν.
Στις αρχές Ιανουαρίου ο πύραυλος θα μεταφερθεί στην εξέδρα εκτόξευσης για τη γενική δοκιμή. Οι δεξαμενές του θα γεμίσουν με καύσιμα και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση – αλλά μόνο εικονικά. Μετά τη δοκιμή θα οριστεί και η ακριβής ημερομηνία της εκτόξευσης. Εάν επιλεγεί το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, η αποστολή θα διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες. Αν επιλεγεί η δεύτερη, η διάρκεια της αποστολής θα είναι μόνο τέσσερις εβδομάδες.
Η δεύτερη αποστολή της Nasa στη Σελήνη, η Artemis 2, προβλέπεται να γίνει το 2023. Αυτή τη φορά θα είναι επανδρωμένη, όμως δεν θα υπάρξει προσσελήνωση. Μόνο με την τρίτη αποστολή, την Artemis 3, θα πατήσουν οι αστροναύτες στο σεληνιακό έδαφος. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το 2024, όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό σήμερα μοιάζει αδύνατον να τηρηθεί.
(φωτο: pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















