Το σύμπαν κρύβει πολλές εκπλήξεις και μία από αυτές συνέβη στον Γαλαξία OJ287, που είναι 3,5 δισ. έτη φωτός μακριά από τη Γη, όταν δύο μαύρες τρύπες ξεπέρασαν σε φωτεινότητα ένα τρισεκατομμύριο αστέρια λόγω μιας έκλαμψης!
Η μία από τις δύο μαύρες τρύπες είναι σε όγκο περίπου 18 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ανακαλύψει ποτέ οι επιστήμονες.
Η άλλη μαύρη τρύπα είναι εξίσου μεγάλη, αφού έχει τη μάζα του Ήλιου κατά 150 εκατ. φορές.
Περίπου δύο φορές κάθε 12 χρόνια, η μικρότερη μαύρη τρύπα διαπερνά έναν τεράστιο δίσκο σκόνης και αερίου που περιβάλλει τη μεγαλύτερη. Έτσι, σημειώνεται μια έκλαμψη που είναι πιο φωτεινή από ένα τρισεκατομμύριο αστέρια.
Η επιμήκης τροχιά της μικρότερης μαύρης τρύπας συγκρούεται με τον δίσκο σε ακανόνιστα διαστήματα, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζουν οι ερευνητές πότε ακριβώς θα συμβεί η επόμενη έκλαμψη.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Astrophysical Journal Letters», αποκαλύπτει ότι οι ειδικοί πέτυχαν στις προβλέψεις τους και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA κατάφερε να απαθανατίσει τον γαλαξία OJ287 την κατάλληλη στιγμή.
Μάλιστα, σε αυτήν την εργασία υπάρχουν και δύο ελληνικές συμμετοχές, του Αλέξιου Λιάκου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και του Κοσμά Γαζέα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Ο εντυπωσιακός κοσμικός χορός θα τελειώσει μέσα στα επόμενα 10.000 χρόνια, όταν η γιγαντιαία μαύρη τρύπα απορροφήσει τη μικρότερη.
(Sputniknews – φωτο:video screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος προσβλέπει στην ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν το 2026
- Viral το βίντεο με την Μπριζίτ Μακρόν σε ρόλο DJ σε φιλανθρωπική εκδήλωση – Ποιο τραγούδι χόρεψε
- Άμεσες πληρωμές έως 1.000 ευρώ μέσω IRIS, σύμφωνα με τον Πιερρακάκη
- Καλαμάτα: Τοιχογραφία της Μαρίας Κάλλας διεκδικεί τον τίτλο της καλύτερης του κόσμου (photo)
- Συναντήσεις του νέου Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με δημάρχους
- «Αιχμηρά» λόγια της Ζαχάροβα σε σχέση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
- Χονγκ Κονγκ: Στους 168 οι νεκροί από την πυρκαγιά του Νοεμβρίου
- Επιστροφή ενοικίου: Νέες πληρωμές σε επιπλέον δικαιούχους
- Δηλώσεις Δένδια από τη Φ/Γ «Κίμων» και αναφορά στην «Ατζέντα 2030»
- Ο Κινέζος ΥΠΕΞ δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στη “χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις”
Κύρια Θέματα









