Όταν αναφέρθηκε στη λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη, ο βραβευμένος σκηνοθέτης δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. Υποστήριξε ότι η Generation Z απορρίπτει σχεδόν ενστικτωδώς το λεγόμενο AI slop, έναν όρο που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο, για να περιγράψει το μαζικά παραγόμενο περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας, που δημιουργείται με εργαλεία της λεγόμενης τεχνητής νοημοσύνης.
«Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου, μια υποτιθέμενα θεμελιώδη τεχνολογική εξέλιξη να απορρίπτεται τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Νόλαν. «Έχει επενδυθεί τεράστια προσπάθεια στην προώθηση της AI, όμως αν κοιτάξει κανείς την αντίδραση των νεότερων γενιών, βλέπει ότι την απορρίπτει σχεδόν ολοκληρωτικά.»
Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στους νεαρούς δημιουργούς Kane Parsons και Curry Barker, οι οποίοι ξεκίνησαν από το YouTube και γνώρισαν επιτυχία με τις παραγωγές Backrooms και Obsession, λέγοντας ότι εκείνο που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν η επιφυλακτική στάση τους απέναντι στη λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη στάση της Generation Z.
Ως παράδειγμα έφερε και τα τέσσερα παιδιά του, τα οποία βρίσκονται στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, λέγοντας ότι: «Η κρίση τους απέναντι στο AI slop είναι άμεση και αυστηρή. Το αναγνωρίζουν πολύ γρήγορα γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Ίσως επειδή μεγάλωσαν μέσα στον ψηφιακό κόσμο, από τον οποίο προήλθε αυτό το είδος περιεχομένου», ανέφερε.
Ο όρος AI slop δεν περιγράφει κάθε περιεχόμενο που δημιουργείται με τη λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη. Αναφέρεται κυρίως σε εικόνες, άρθρα, βίντεο και αναρτήσεις που παράγονται μαζικά από γενετικά μοντέλα AI, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση και χωρίς ιδιαίτερη δημιουργικότητα ή ποιοτικό έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια το AI slop έχει κατακλύσει τα social media, το YouTube και δεκάδες ιστοσελίδες, καθώς η παραγωγή του είναι γρήγορη και ιδιαίτερα φθηνή.
Παρότι ο Νόλαν δεν απορρίπτει συνολικά τη λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη, θεωρεί ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου βρίσκεται σήμερα σε μια περίοδο όπου το κοινό αναζητά το ακριβώς αντίθετο. Σχετικά ανέφερε ότι: «Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε εφαρμογή της τεχνολογίας είναι άχρηστη… Όμως στον κινηματογράφο εμφανίζεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Έπειτα από χρόνια υπερβολικής εξάρτησης από τα ψηφιακά περιβάλλοντα, βλέπουμε μια επιστροφή σε πιο απτές και πιο αυθεντικές μορφές αφήγησης.»
Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο όπου αρκετοί δημιουργοί του Χόλιγουντ δοκιμάζουν εργαλεία της λεγόμενης τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή ταινιών. Η τοποθέτηση του Νόλαν δείχνει ότι η συζήτηση, δεν αφορά πλέον μόνο τις δυνατότητες της λεγόμενης τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και την ποιότητα του περιεχομένου που παράγει. Και, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι πρώτοι που φαίνεται να μπορούν να ξεχωρίσουν το αυθεντικό από το AI slop, είναι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στο διαδίκτυο.
photo:ΑΠΕ-ΜΠΕ-EPA-EPA









