Σε λειτουργία τίθεται η ψηφιακή διαδικασία υποβολής και διαχείρισης του Δελτίου Κίνησης (Transit Log) των ιδιωτικών σκαφών αλλοδαπής σημαίας, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1124/2024 του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
Ειδικότερα, η διαδικασία αφορά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, ολικού μήκους άνω των 7 μέτρων που καταπλέουν σε ελληνικά λιμάνια, ως προς την υποβολή και διαχείριση δελτίου κίνησης
α. περιορισμένης ισχύος, εφόσον:
- φέρουν σημαία τρίτης χώρας και ανήκουν ή κατέχονται από πρόσωπα εγκατεστημένα σε Τρίτη χώρα / ή φέρουν σημαία άλλου κράτους – μέλους και ανήκουν σε πρόσωπα εγκατεστημένα σε Τρίτη χώρα,
- δεν έχουν καταβληθεί οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που τους αναλογούν
β. αορίστου ισχύος, εφόσον:
- φέρουν σημαία τρίτης χώρας και ανήκουν σε πρόσωπα εγκατεστημένα σε Τρίτη χώρα ή σε κράτος μέλος της ΕΕ,
- έχουν καταβληθεί οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις που τους αναλογούν
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα σκάφη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά υποχρεούνται να υποβάλουν «Δελτίο Κίνησης» (Transit Log) στο αρμόδιο Τελωνείο, προκειμένου να κινούνται ελεύθερα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πλέον, η διαδικασία υποβολής του Δελτίου και των σχετικών δικαιολογητικών ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες > Transit Log – Δελτίο κίνησης.
Η νέα ψηφιακή διαδικασία μειώνει σημαντικά τους χρόνους έκδοσης του Δελτίου Κίνησης (Transit Log), διευκολύνοντας την είσοδο στη χώρα αλλοδαπών ταξιδιωτών με σκάφη αναψυχής. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2022 εκδόθηκαν 8.033 Δελτία Κίνησης, το 2023 εκδόθηκαν 10.132 Δελτία, ενώ κατά το τρέχον έτος έχουν ήδη μέχρι στιγμής εκδοθεί 4.529 Δελτία.
Ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ψηφιακή διαχείριση και την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών μεταξύ της ΑΑΔΕ και των Λιμενικών Αρχών του Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δίνοντας τη δυνατότητα για πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μπλόκο Νίκαιας: Οι αγρότες πάνε στον εισαγγελέα ζητώντας να βρεθεί ποιοι βανδάλισαν τα τρακτέρ
- Ουάσινγκτον και Τόκιο θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα
- Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας σήμερα -Τοπικές βροχές και ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ
- Γροιλανδία: Η Ρωσία κατηγορεί το NATO ότι στρατιωτικοποιεί την Αρκτική
- Κοινή δράση των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη για την πρόληψη της βίας των εφήβων στα σχολεία
- Οδηγίες της ΑΑΔΕ: Ποιοί μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ
- Ο Λούλα δεν θα παραστεί στην υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας EE-Mercosur το Σάββατο στην Παραγουάη
- Μεθοριακή ασφάλεια! Κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ Μεξικού και ΗΠΑ
- Χιονοθύελλα σαρώνει την Καμτσάτκα – Σπίτια θάφτηκαν στο χιόνι, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, vid
- Πρώτα η Ουκρανία μπήκε σε πόλεμο και τώρα το ΔΝΤ απαιτεί αύξηση φορολογίας









