Ουγγαρία: Παραμένει ακινητοποιημένο το νομοσχέδιο για την έγκριση εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία καθυστερεί την εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω αιτιάσεων σχετικά με τις επικρίσεις από τη Στοκχόλμη πολιτικών του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

Η γεφύρωση των διαφορών θα απαιτήσει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς.

Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όμως η διαδικασία καθυστερεί από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Έπειτα από μήνες συζητήσεων από το κυβερνών κόμμα Fidesz του Ορμπάν, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε προχθές Δευτέρα νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όμως το νομοσχέδιο για τη Σουηδία παραμένει ακινητοποιημένο.

“Στην περίπτωση της Σουηδίας, υπάρχει άφθονος αριθμός αιτιάσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν επικυρωθεί η εισδοχή της χώρας (στο ΝΑΤΟ)”, ανέφερε στο ιστολόγιό του ο Κόβακς.

Σουηδοί εκπρόσωποι “αρέσκονταν κατ΄επανάληψη να κατακρίνουν έντονα την Ουγγαρία με διπλωματικά μέσα, χρησιμοποιώντας την πολιτική επιρροή τους για να βλάψουν τα ουγγρικά συμφέροντα”, είπε, αναφερόμενος στις σουηδικές επικρίσεις για διάβρωση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του Ορμπάν τα τελευταία 13 χρόνια. Ο Ορμπάν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Στοκχόλμη υιοθετεί “εχθρική στάση” απέναντι στη Βουδαπέστη επί χρόνια.

“Προσθέτοντας τα δεινά της Άγκυρας και τις αιτιάσεις στο μείγμα δεν μένει πολύς χώρος για ελιγμούς, τουλάχιστον όχι μέχρι οι Σουηδοί να αρχίσουν να αλλάζουν τον τόνο τους και να βοηθήσουν ώστε αυτά τα επίμονα τραύματα να επουλωθούν”, είπε ο Κόβακς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντγάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Κοινοβούλιο της Τουρκίας θα αρχίσει επίσης να επικυρώνει την εισδοχή της Φινλανδίας. Όμως ανέβαλε την έγκριση της αίτησης της Σουηδίας, κατηγορώντας την ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί