Νίγηρας: 29 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε νέα επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές

Είκοσι εννιά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στον δυτικό Νίγηρα, την πιο πολυαίμακτη αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι στρατιωτικοί στα τέλη του Ιουλίου στη χώρα που σπαράσσεται από τη βία των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη το υπουργείο Άμυνας.

«Απόσπασμα των δυνάμεων ασφαλείας έγινε στόχος περίπλοκης επίθεσης βορειοδυτικά της Ταμπατόλ, με τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και οχημάτων-καμικάζι, από περίπου εκατό τρομοκράτες», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

«Ο προσωρινός απολογισμός αυτής της επίθεσης είναι ο ακόλουθος: στις φίλιες τάξεις, 29 στρατιώτες έπεσαν ήρωες, δύο τραυματίστηκαν σοβαρά», συνεχίζει το κείμενο, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεκάδες» τρομοκράτες επίσης σκοτώθηκαν.

Η επίθεση έγινε κοντά στα σύνορα με το Μαλί, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων με σκοπό να «εξουδετερωθεί η απειλή που εγείρει το Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ)», το οποίο λυμαίνεται την περιοχή.

Ο απολογισμός αυτός είναι ο βαρύτερος που ανακοινώνεται αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι στρατιωτικοί, οι οποίοι δικαιολόγησαν το πραξικόπημα στο οποίο προχώρησαν την 26η Ιουλίου επικαλούμενοι κυρίως την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

Την περασμένη Πέμπτη σκοτώθηκαν σε επίθεση επτά στρατιωτικοί, επίσης στο δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ άλλοι πέντε έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στο πλαίσιο της αντίδρασης.

Στα μέσα Αυγούστου, τουλάχιστον 17 νιγήριοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν σε επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές στην περιοχή των συνόρων του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο.

Τη λεγόμενη περιοχή των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί λυμαίνονται τζιχαντιστές του Σαχέλ που πρόσκεινται είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Υποκλαπείσες «επικοινωνίες τρομοκρατών», οι οποίοι «υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν», επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως «οι εγκληματίες αυτοί επωφελούνται από εμπειρογνωμοσύνη από το εξωτερικό», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το υπουργείο Άμυνας του Νίγηρα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί