Ισραήλ: Οι αρχές ενέκριναν την κατασκευή 3.500 κατοικιών για τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή περίπου 3.500 κατοικιών για τους εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα αρκετών μέσων ενημέρωσης.

Η αρμόδια αρχή ενέκρινε τα σχέδια κατασκευής συνολικά 3.476 νέων κατοικιών σε τρεις εβραϊκούς οικισμούς κοντά στην Ιερουσαλήμ, γράφει η εφημερίδα Haaretz.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε να τους επεκτείνει.

Η άδεια φέρεται να αποτελεί απάντηση σε παλαιστινιακή τρομοκρατική επίθεση που έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε αυτοκινητόδρομο μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του εβραϊκού οικισμού Μααλέ Αντουμίν. Σύμφωνα με το παραϊατρικό προσωπικό, τουλάχιστον ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίσθηκαν, ορισμένοι εκ των οποίων σοβαρά. Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, οι τρεις δράστες που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν Παλαιστίνιοι.

Μετά την επίθεση, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς έκανε έκκληση για την κατασκευή περισσοτέρων από 3.000 επιπλέον σπιτιών στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, 2.452 νέα διαμερίσματα θα κατασκευασθούν ξεχωριστά στον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίν.

«Αντί να οικοδομήσει ένα μέλλον ελπίδας, ειρήνης και ασφάλειας, η ισραηλινή κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή μας», έγραψε ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), μετά τα σημερινά δημοσιεύματα.

Το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, όπου σήμερα ζουν περισσότεροι από 700.000 εβραίοι έποικοι ανάμεσα σε περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τα εδάφη για το δικό τους μελλοντικό κράτος – με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί