• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επιπλέον Rafale για την Πολεμική Αεροπορία ΜΕΝ, μή ύπαρξη σχεδιασμού ΔΕ

Επιπλέον Rafale για την Πολεμική Αεροπορία ΜΕΝ, μή ύπαρξη σχεδιασμού ΔΕ

Το που μας πέρασε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί επιπλέον 6 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale από τη Γαλλία.

Η προϊστορία έχει γράψει ότι στην περσινή ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αγορά 18 συνολικά Rafale έκδοσης F3R από τη Γαλλία, εκ των οποίων τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη της Γαλλικής Αεροπορίας και 6 νέας κατασκευής με το κόστος αυτών να φθάνει μαζί με εκπαίδευση, προσομοιωτές, υποστήριξη και τα όπλα τους, τα 2.3 δις ευρώ.

Τα επόμενα 6 μαχητικά αεροσκάφη θα είναι νέας κατασκευής όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Αμύνης και όχι μεταχειρισμένα

Αυτό σημαίνει ότι τα μαχητικά αυτά θα έρθουν με την τιμή τους στα 100 εκ. ευρώ περίπου το κάθε ένα αφού η Γαλλική Αεροπορία προμηθεύεται  τα μαχητικά  με μία τιμή μεταξύ 100-120 εκ. ευρώ όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/paraggelia-epipleon-12-rafale-gia-tin-armee-de-lair/ .

Η προμήθεια πιθανότατα θα γίνει με επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης προμήθειας των 18 Rafale εφόσον ισχύει το ότι η συγκεκριμένα σύμβαση έχει και επιλογή επέκτασής της , όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος όταν υπογράφηκε η σύμβαση των Rafale τον περασμένο Ιανουάριο.

Με την προσθήκη των 6 ακόμα αεροσκαφών του τύπου, η 114 Π.Μ. στην Τανάγρα θα έχει στα υπόστεγά της συνολικά 24 μαχητικά του τύπου ( μία ενισχυμένη Μοίρα) πιθανότατα μέχρι το 2024 ή 2025 αφού τα πρώτα 18 θα έχουν παραδοθεί μέχρι το Α’ εξάμηνο του 2023. Περισσότερες λεπτομέρειες όταν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της αγοράς των 6 νέων μαχητικών. Εκτός των μαχητικών, θα χρειαστεί επέκταση της σύμβασης υποστήριξης και επιπλέον όπλα για τα μαχητικά αυτά. Παράλληλα, καλό θα ήταν η προμήθεια αυτή να συνοδευτεί και από προμήθεια κατευθυνόμενων πυρομαχικών τύπου AASM για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/kateythynomenes-vomves-yparxiaki-ana/  και των ατρακτιδίων Talios για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/episimi-proti-gia-to-atraktidio-talios-tis-thales/ .

Στα παρελκόμενα της ανακοίνωσης, για να είναι αποδοτική η επένδυση του Ελληνικού Κράτους στα Rafale, πρέπει να γίνει η προμήθεια συνολικά  40+ μαχητικών του τύπου ώστε τα χρήματα που θα επενδυθούν σε εκπαίδευση και όπλα  να πιάσουν τόπο αλλά και τα μαχητικά αυτά με τον αριθμό και την ποιότητά τους, να αποτελέσουν σοβαρό  συντελεστή ισχύος για την Πολεμική Αεροπορία για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έναντι τηε Τουρκίας.

Ωστόσο, για ακόμα μία φορά έχουμε την ανακοίνωση της επέκτασης της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών  δεν εμπίπτει στα πλαίσια κάποιου σαφή σχεδιασμού από πλευράς Κυβέρνησης, πόσο μάλλον της Αεροπορίας. Για να μην παρεξηγηθούμε, η αγορά των Rafale δεν είναι κακή, το αντίθετο μάλιστα, τα θέλουμε τα μαχητικά αλλά, η προμήθειά τους είναι μία ακόμα απευθείας ανάθεση με πολιτική απόφαση χωρίς να γίνει κάποιος διαγωνισμός όπου η Αεροπορία θα θέσει προδιαγραφές, θα κάνουν επίδειξη οι υποψήφιοι των αεροσκαφών τους στην προκειμένη περίπτωση και αξιοκρατικά θα επιλεγεί ο ανάδοχος του προγράμματος.

Αν’ αυτού έχουμε μία πολιτική απόφαση και η συμπλήρωση του αριθμού των μαχητικών έγινε πάλι με πολιτική απόφαση  και η ανακοίνωσή της έγινε με.. πολιτική χροιά πιθανού.. εξευμενισμού των Γάλλων για πιθανή μη επιλογή των φρεγατών FDI στη διαδικασία των πλοίων (;), για ξεχρέωμα άλλων γραμματίων (;) προς τη γαλλική πλευρά κτλ. Και αναφέρουμε αυτό το γεγονός γιατί εφόσον πέρυσι αποφασίστηκε η προμήθεια 18 μαχητικών  μέχρι το 2023, τότε τα επιπλέον μαχητικά έπρεπε να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ του 2022 και όχι φέτος. Αν πάλι ο σχεδιασμός ήταν σαφής, τότε η Αεροπορία θα έπρεπε να κλείσει εξ αρχής 36-40 μαχητικά με ορίζοντα μέχρι το 2026 ή φέτος να ανακοινωθούν άλλα 18 με επέκταση της σύμβασης η οποία προβλέπεται όπως προεγράφη,  ώστε να μοιραστεί το ποσό και να κλείσουν τα μαχητικά για την Ελλάδα θέσεις στην παραγωγή, επιπλέον όπλα, υποστήριξη κτλ.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει από τη στιγμή που παραγγείλαμε 18 πέρυσι και 6 τώρα και.. βλέπουμε για το μέλλον ενώ η Αεροπορία έχει και άλλες εκκρεμότητες  με τα F-16 και μελλοντικά τα F-4 ενώ το πρόγραμμα που υποτίθεται θα έτρεχε είναι τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού από το οποίο επιπλέον αγορές τώρα, στερούν κονδύλια. όλα τα παραπάνω επαναλαμβάνουμε αφορά συνολικό σχεδιασμό και όχι το αν είναι καλά ή όχι τα Rafale , τα οποία και είναι πολύ καλά και τα θέλουμε.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε  σε άρθρα μας αναλυτικά εδώ: