Παραγγελία επιπλέον 12 Rafale για την Armee De L’Air

Μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας τις προηγούμενες μέρες, για την προμήθεια από την Ελλάδα συνολικά 18 μαχητικών Rafale έκδοσης F3R και του συναφούς εξοπλισμού και όπλων, η Γαλλική Αεροπορία θα απωλέσει πρακτικά 12 μαχητικά αεροσκάφη από το δυναμικό της τα οποία θα δοθούν μέχρι τις αρχές του 2023 στην Ελλάδα.

Για να καλύψει το κενό, η Armee De L’Air (Γαλλική Πολεμική Αεροπορία) μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας εξοπλισμών του Γαλλικού Υπουργείου Αμύνης, της DGA, προχωρά στην παραγγελία 12 επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R από την κατασκευάστρια Dassault, σύμφωνα με δηλώσεις της Γαλλίδας Υπουργού Αμύνης Florence Palry.

Η Γαλλίδα Υπουργός βρέθηκε προ ημερών στο εργοστάσιο της Dassault στην πόλη Argonay το οποίο κατασκευάζει τα συστήματα πτήσης του Rafale με τον CEO της εταιρείας να δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Dassault έλαβε καινούρια παραγγελία συνολικά 18 αεροσκαφών ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Γαλλία είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που κατασκευάζει δικά της συστήματα πτήσης χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Η δε κ. Parly ανέφερε ότι θα παραγγελθούν ακόμα 12 μαχητικά αεροσκάφη του τύπου τα οποία θα έχουν παραδοθεί στη Γαλλική Αεροπορία μέχρι το 2025 καθώς η Dassault θα παράγει 1 μαχητικό αεροσκάφος κάθε μήνα για τα επόμενα 5 χρόνια έτσι ώστε να καλυφθούν όλοι οι πελάτες συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλικής Αεροπορίας. Ο σχεδιασμός του Γαλλικού ΥΠΑΜ ο οποίος και έχει ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση, θέλει οροφή 129 μαχητικών αεροσκαφών Rafale μέχρι το τέλος του 2025 πράγμα που επιτυγχάνεται με αυτή την παραγγελία συν την παραγγελία συνολικά 28 μαχητικών αεροσκαφών για το διάστημα 2022-2024.

Ένα νεόδμητο μαχητικό αεροσκάφος Rafale, πλήρες, κοστίζει περί τα 100-121 εκ. ευρώ στο Γαλλικό κράτος και έτσι το πρόγραμμα θα ανέλθει στο ποσό του 1.5 δις ευρώ για τα 12 επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη. Η Γαλλία θα προσθέσει 12 ακόμα νέα μαχητικά αεροσκάφη στο ενεργητικό της Αεροπορίας της επενδύοντας τα χρήματα που θα λάβει από την Ελλάδα σε αυτά. Ένας θα λέγαμε άριστος τρόπος ανανέωσης του στόλου με παραγωγικό έργο και συντήρηση των περίπου 7.000 θέσεων εργασίας για τις 3 μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν τα Rafale και τις ακόμα περίπου 500 εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή σε ρόλο υποκατασκευαστών και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ανάλογα κινούνταν παλαιότερα και οι Αμερικανοί στην προώθηση των μαχητικών αεροσκαφών τους κερδίζοντας περισσότερα από όσα οι απόλυτοι αριθμοί των χρημάτων των συμβολαίων έδειχναν.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.