• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κατευθυνόμενες βόμβες: Υπαρξιακή αναγκαιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις δια χειρός Πολεμικής Αεροπορίας

Κατευθυνόμενες βόμβες: Υπαρξιακή αναγκαιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις δια χειρός Πολεμικής Αεροπορίας

Τα χτυπήματα ακριβείας από τα πακέτα βομβαρδισμού τις πρώτες ώρες μίας πολεμικής σύρραξης είναι κρίσιμα αφού σας σκοπό έχουν την απομείωση των αριθμών και των δυνατοτήτων της εχθρικής αεροπορίας σε συνδυασμό πάντα με άλλες πυραυλικές πλατφόρμες που θα δύνανται να πλήξουν τις εχθρικές εγκαταστάσεις, κέντρα διοίκησης, αποθήκες κτλ.

Η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να εκτελέσει τις αποστολές αυτές με αριθμό όπλων που διαθέτει αλλά η αναγκαιότητα αύξησης του οπλοστασίου αυτού είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη αφού  ο σύγχρονος πόλεμος βλέπει μειωμένους χρόνους  σε όλο το φάσμα επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε πλήγμα πρέπει να μετρά αφού θα υπάρχουν απώλειες που μόνο θα αυξάνονται.

Τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που μπορούν να εκτελέσουν αποστολές αυτές, με την ανάλογη διαμόρφωση αποστολής  βέβαια, είναι τα μαχητικά F-16, Mirage 2000, Rafale και F-4. Η παλαιότερη έκδοση των F-16 Block 30 με τα αναλογικά συστήματα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων ενώ τα F-4 οδεύουν προς απόσυρση μέχρι το τέλος της δεκαετίας μετά από πάρα πολλά χρόνια υπηρεσίας επομένως μία επένδυση σε αυτά δε θα ήταν ορθή. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη μπορούν αν χρησιμοποιήσουν  διάφορα όπλα αν και δύο θα μας απασχολήσουν.

SPICE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Πολεμική Αεροπορία παλεύει θα λέγαμε τα τελευταία χρόνια να προμηθευτεί από το Ισραήλ τις συλλογές κατευθυνόμενων βλημάτων SPICE. Οι συλλογές SPICE δεν είναι οι ίδιες κατευθυνόμενα βλήματα αλλά συλλογές που μετατρέπουν υπάρχουσες μη κατευθυνόμενες βόμβες σε κατευθυνόμενες οπότε με την εγκατάστασή τους έχουμε άμεσα μία αεροεκτοξευόμενη κατευθυνόμενη βόμβα.

Με αυτή τη λογική η οικογένεια βομβών SPICE (250/1000/2000) είναι μία πλήρης γκάμα όπλων από μικρότερου μεγέθους έως μεγαλύτερου που μπορούν να κατευθυνθούν προς τους στόχους τους μέσω των ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων που φέρουν, υπέρυθρης καθοδήγησης .δυνατό. Το SPICE μπορεί επίσης αν εντοπίσει κινούμενους στόχους, να εκτελέσει αυτόματα την επιλογή στόχου, να αναγνωρίσει στόχους και να χρησιμοποιηθεί και εναντίον ναυτικών στόχων.

Το σημαντικότερο είναι τα εν λόγω βλήματα  να μη δεχτούν παρεμβολές του datalink τους από εξωτερικούς ηλεκτρομαγνητικούς παράγοντες που θα έχει ενεργοποιημένους στο πεδίο ο αντίπαλος και το σύστημα να είναι ανεξάρτητο της καθοδήγησης μέσω GPS του οποίου το σήμα μπορεί να παρεμβαλλεί σχετικά εύκολα ή να μην υπάρχει καθόλου σήμα GPSσε κορεσμένες ηλεκτρομαγνητικά περιοχές. Τα συστήματα αυτά α΄λλωστε είναι παντώς καιρού και οι κεφαλές τους μπορεί να είναι είτε εκρηκτικές είτε διασποράς θραυσμάτων, ανάλογα την αποστολή. Η ακρίβεια των όπλων (CEP)είναι έως 3 μέτρα  αστοχία και λιγότερο, ανάλογα την κεφαλή που χρησιμοποιείται.

Τα όπλα SPICE μπορούν να τα φέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, επομένως, η μεγάλη μάζα των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να δεχτεί στους φορείς των μαχητικών της αυτά τα όπλα.

AASM(Armement  Air-Sol Modulaire)

H εισαγωγή των μαχητικών αεροσκαφών  4.5+ γενιάς rafale στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας με συνολικά 18 αεροσκάφη να παραδίδονται μέχρι τις αρχές του 2023, έφερε στο προσκήνιο ακόμα ένα κατευθυνόμενο όπλο το οποίο μέχρι πρότινος δε θα υπήρχε περίπτωση επιλογής του και αυτό είναι οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι AASM οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τα Rafale και τα Mirage 2000D για το οποία αναπτύχθηκαν αρχικά.

Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν για την καθοδήγησή τους ένα συνδυασμό GPS και αδρανειακής μονάδας (INS) επιτρέποντας στο βλήμα να κατευθύνεται μέσω GPS προς το στόχο όταν αυτό είναι ενεργό και σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον, να αναλάβει η αδρανειακή μονάδα. Σε πιο πρόσφατη έκδοση των βλημάτων, υπάρχει και η δυνατότητα καθοδήγησής τους μέσω κατάδειξης με laser. Ο τρόπος καθοδήγησης μέσω GPS & INS ανήκει στην πρώτη διαμόρφωση των βλημάτων, αυτή της AASMIG με CEP 10 μέτρων ενώ η έκδοση AASMIR εκτός της καθοδήγησης από GPS & INS χρησιμοποιεί και αισθητήρα IIR. Λόγω των παραπάνω, παρεμβολές στο GPS και ο καιρός δεν αποτελούν σοβαρά προβλήματα για την απόδοση του όπλου.

Τα βλήματα αυτά μπορούν να πλήξουν στόχους έως 50 χλμ. από το αεροσκάφος φορέα εφόσον εκτοξευτούν από μεγάλο ύψος και έως 15 χλμ. εφόσον εκτοξευτούν από χαμηλό ύψος. Επειδή τα όπλα αυτά κινούνται αυτόνομα, το αεροσκάφος φορέας δεν είναι υποχρεωμένο αν παρακολουθεί το βλήμα προς το στόχο του και να το καθοδηγεί, πράγμα βολικό για τον πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους.

Στα Rafale, μπορούν να τοποθετηθούν στις πτέρυγές τους  φορείς για τα συγκεκριμένα όπλα τα οποία μπορούν να δεχτούν ο καθένας έως και 3 βλήματα του τύπου επομένως το μαχητικό έχει τη δυνατότητα εμπλοκής έως και 6 στόχων μέγιστο με κάθε έναν από τους AASM αν φέρει το μέγιστο αριθμό των 6 βλημάτων.

Βασικό ζήτημα..

.. ως προς τα κατευθυνόμενα βλήματα αυτά είναι ότι χρειάζονται μεγάλοι αριθμοί των όπλων αυτών. Τα αεροεκτοξευόμενα κατευθυνόμενα βλήματα είναι πολύτιμα λόγω της ακρίβειάς τους και της καταστροφικότητάς τους απέναντι στους στόχους τους οποίους πλήττουν.

Είδαμε κατά τις μάχες της Μοσσούλης απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν κατευθυνόμενα βλήματα κατά τη διάρκεια της πολύμηνης μάχης αφού ακόμα και το μεγάλο στοκ όπλων της αμερικανικής αεροπορίας καταναλώθηκε σε ποσοστό άνω το 80% με αποτέλεσμα να μπεί φρένο στη χρήση του αφού η παραγωγή δε μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση.

Η Ελλάδα η οποία δεν έχει δική της παραγωγή κατευθυνόμενων βλημάτων και εξαρτάται πλήρως από προμήθειες κατευθυνόμενων βλημάτων, οφείλει να κλείσει παραγγελίες για βλήματα του τύπου οι οποίες θα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο αριθμό τους και φυσικά συμπαραγωγή με την κατασκευάστρια εταιρεία αν όχι πλήρη παραγωγή μετά από άδεια σε εργοστάσια της χώρας μας.

Αυτό χρειάζεται τόσο για να μπορέσει η Ελλάδα από τον καιρό της ειρήνης να έχει ένα μεγάλο αριθμό βλημάτων όσο και να μπορέσει σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης να παράξει η ίδια τα απαραίτητα με την αναγκαία πάντα εισαγωγή απαρτίων τους η οποία φυσικά θα πρέπει αν γίνει από το εξωτερικό αφού κανείς δεν παραδίδει πλήρως την τεχνολογία του.

Το επόμενο βήμα είναι η ανάτπυξη εγχώρια νέων όπλων του τύπου τα οποία αφού δοκιμαστούν και τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, να υιοθετηθούν ώστε να επιτευχθεί πλήρης αυτονομία στον τομέα της παραγωγής βλημάτων του τύπου. Εφόσον υπάρχει η πρόθεση αγοράς αριθμού συλλογών SPICE από το Ισραήλ και πιθανότατα αγοράς αριθμού AASM μελλοντικά από τη Γαλλία, ειδικά αν παραγγελθούν επιπλέον Rafale, το αίτημα συμπαραγωγής ή άδειας παραγωγής τους  εγχώρια είναι σημαντικότερο και από τα ίδια τα βλήματα.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.