• Αρχική
  • Άρθρα
  • ELBIT – ARCAS: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης “μεταμορφώνει” τα τυφέκια σε διασυνδεδεμένο εξοπλισμό μάχης! (video)

ELBIT – ARCAS: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης “μεταμορφώνει” τα τυφέκια σε διασυνδεδεμένο εξοπλισμό μάχης! (video)

Η Elbit Systems παρουσίασε το λειτουργικό σύστημα ARCAS, ένα ενσωματωμένο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που αλληλεπιδρά με το ηλεκτροπτικό σκοπευτικό του πυροβόλου όπλου, με φακό ενσωματωμένο στο κράνος, και με τα εξαρτήματα του όπλου, παρέχοντας έτσι στους στρατιώτες σε πραγματικό χρόνο μια ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου.

Το σύστημα ARCAS μεταμορφώνει ουσιαστικά τα όπλα σε διασυνδεδεμένο εξοπλισμό μάχης που μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την αποτελεσματικότητα των αποστολών, καθώς και τις δυνατότητες των πεζικάριων κατά τη διάρκεια τόσο της ημέρας, όσο και της νύχτας.

Το ARCAS παρέχει στους στρατιώτες πεζικού και Ειδικών Αποστολών δυνατότητες που δεν είχαν στη διάθεσή τους ως τώρα, όπως: παθητική μέτρηση εμβέλειας, αυτόματη βαλλιστική διόρθωση, ανίχνευση πηγών πυρός, ανίχνευση κίνησης μέσω βίντεο, δυνατότητα ελιγμών, αλληλεπίδραση με κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου (C2), υποστήριξη πλοήγησης, διάκριση φιλικών και εχθρικών δυνάμεων, παρακολούθηση και έλεγχο εμπλοκής και εξάντλησης πυρομαχικών, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για τη χρήση άσκοπων βολών.

Ένα λειτουργικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) βρίσκεται ενσωματωμένο στην μπροστινή λαβή του πυροβόλου όπλου, από όπου ενεργοποιούνται ένα καινοτόμο λογισμικό και μια σειρά εφαρμογών.

Αυτή η μικροσκοπική λειτουργική μονάδα λαμβάνει και επεξεργάζεται δεδομένα από το πεδίο ορατότητας του στρατιώτη (όπως αυτά γίνονται αντιληπτά μέσα από το στόχαστρο EO), τακτικές πληροφορίες από τα συστήματα C2, δεδομένα από άλλους χρήστες του ARCAS στην ίδια ομάδα, καθώς και μηχανικές πληροφορίες του πυροβόλου όπλου

Οι πληροφορίες μάχης παρουσιάζονται στον στρατιώτη με τη μορφή ενός διαισθητικού επιπέδου επαυξημένης πραγματικότητας που υπερτίθεται στο τοπίο που βλέπει μέσα από το στόχαστρο EO ή τον φακό που είναι ενσωματωμένος στο κράνος. Ο στρατιώτης λειτουργεί το σύστημα με έναν κουμπί-μοχλό (joystick) τοποθετημένο στην μπροστινή λαβή του όπλου και μια Πλατφόρμα Γραφικών Χρήστη (GUI).

Ο Oren Sabag, Γενικός Διευθυντής της Elbit Systems ISTAR, σχολίασε: «Το ARCAS είναι ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο που έρχεται να προστεθεί στο προηγμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσφέρουμε για στρατιώτες πεζικού. Η ανάπτυξη της νέας αυτής λύσης εντάσσεται στις συνεχείς προσπάθειες και τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, που αποσκοπούν σε ουσιαστικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα υπεροχής των στρατιωτών πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων».

Το ARCAS σχεδιάστηκε με μια προσέγγιση ανοικτού σχεδιασμού και διαθέτει δύο δυνατές διατάξεις. Μπορείτε να περιλαμβάνει ένα θερμικό στόχαστρο ή ένα στόχαστρο χαμηλού φωτισμού στο σύστημά του, ενώ μπορεί να αλληλεπιδρά με οποιοδήποτε υπάρχον στόχαστρο EO. Το ARCAS έχει τη δυνατότητα να εκτελεί εφαρμογές τρίτων και πρόσθετες εφαρμογές ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες και απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.

(defence-point. gr / photo: screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.